Seminaras apie genetiškai modifikuotų organizmų naudojimą

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: 2016-05-04, trečiadienis
Renginio pradžia: 10:00
Renginio vieta: Vilniaus universiteto Jungtinio gyvybės mokslų centro auditorija Nr. R102 (Saulėtekio al. 7, Vilnius)

Aplinkos ministerija ir Vilniaus universitetas kviečia į seminarą „GMM/GMO riboto naudojimo veikla: pranešimų pildymas, rizikos vertinimas ir kontrolė“. Jo tikslas – informuoti visuomenę apie genetiškai modifikuotų mikroorganizmų (GMM) bei genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) riboto naudojimo mokslinius tyrimus ir jiems taikomus reikalavimus Lietuvoje bei Europos Sąjungoje, siekiant apsaugoti aplinką ir žmonių sveikatą.

Praktiniais pavyzdžiais ir patirtimi dalinsis Airijos aplinkos apsaugos agentūrosGMO ekspertė Bernadette Murray ir Olandijos nacionalinio visuomenės sveikatos ir aplinkos institutoekspertas FredWassenaar.

Lietuvoje genetiškai modifikuoti mikroorganizmai gali būti naudojami (auginami, saugomi, transportuojami, naikinami, šalinami ir pan.) tik specialiomis priemonėmis ribojant šių organizmų arba mikroorganizmų sąlytį su gyventojais ir aplinka. Aplinkos ministerijos duomenimis Lietuvoje mokslinius tyrimus su GMM/GMO vykdo 14 įstaigų, kuriose genetinės modifikacijos atliekamos su pirmos klasės (pagal pavojingumą) mikroorganizmais (pvz., naudojamos pasaulio laboratorijose paplitusios nepatogeninės bakterijų E. Coli ir dirvožemio bakterijų A. Tumafacients padermės). Įstaigų laboratorijoms, kuriose atliekamos genetinės modifikacijos, taikomos aukšto lygio apribojimo ir apsaugos priemonės. Didžioji dalis tyrimų susiję su GMM kamienų kūrimu, kurie produkuotų tikslinius baltymus, pritaikomus moksliniuose tyrimuose ir pramonėje. Pastarųjų įstaigų veiklą kontroliuoja AM Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Moksliniai tyrimai su genetiškai modifikuotais mikroorganizmais turi būti saugiai vykdomi laboratorijose, siekiant apsaugoti aplinką, biologinę įvairovę nuo galimo neigiamo jų poveikio. Pernai metais vykdytas tyrimas apie GMM riboto naudojimo veiklą Lietuvoje atskleidė, kad respondentams trūkta informacijos apie šios veiklos reguliavimą. Todėl seminare visuomenė bus plačiau supažindinta apie reikalavimus GMM, taikomas apsaugos priemones, Europos valstybių narių patirtį ir kt.

       Seminaras vyks š. m. gegužės 4 d. (trečiadienį) Vilniaus universiteto Jungtinio gyvybės mokslų centro auditorijoje Nr. R102 (Saulėtekio al. 7, Vilnius). Daugiau informacijos – Genetiškai modifikuotų organizmų informacinės sistemos tinklalapyje (GMOIS) http://gmo.am.lt

Parašykite komentarą