Tark Grunte Sutkiene apgynė BAB Ūkio banko interesus ginče prieš „Boslitą“

Tark Grunte Sutkiene sėkmingai atstovavo BAB Ūkio banku ginče su UAB „Boslita ir Ko“ dėl pastarosios pareigos grąžinti bankui 14,6 milijono Eur. kreditą.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiandien galutine ir neskundžiama nutartimi nustatė, kad „Boslita“ privalės bankui grąžinti 14,6 milijono eurų kreditą, tuo patvirtindamas 2015 m. Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą.

„Teismas, pritardamas Lietuvos apeliacinio teismo išvadoms, papildomai pabrėžė, kad Ūkio bankas yra bankrutuojantis asmuo, kurio interesams atstovauja bankroto administratorius, ginantis visų banko kreditorių interesus. Banko kreditoriai nežinojo ir negalėjo žinoti apie banko akcininko, atskirų banko valdymo organų narių ar Boslitos/Baltijos stiklo neteisėtus veiksmus, todėl „Boslita“ turi prisiimti savo veiksmais sukurtos teisinės padėties padarinius ir privalo vykdyti prieš Ūkio banką prisiimtas prievoles dėl 14,6 milijono eurų kredito grąžinimo. Tai neabejotina Ūkio banko ir jo kreditorių pergalė teisme prieš nesąžiningus bandymus išvengti kredito grąžinimo pareigos“, – sakė Lina Darulienė, advokatų kontoros Tark Grunte Sutkiene partnerė, atstovavusi Ūkio banką šioje civilinėje byloje.

Ginčas kilo dėl 14,6 mln. Eur. paskolos, kurią bendrovė „Boslita“ gavo iš Ūkio banko, vėliau perskolino „Baltijos stiklui“, o pastaroji pinigus perleido Bosnijos ir Hercogovinos aliuminio įmonei „Alumina D.O.O. Zvornik“.

Kauno apygardos teismas buvo patenkinęs tokius „Boslitos“ ir „Baltijos stiklo“ reikalavimus, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas Kauno apygardos teismo sprendimą panaikino ir ieškinius atmetė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiandien patvirtino Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo pagrįstumą. Teismas be kita ko nurodė, kad „Boslitos“ ir „Baltijos stiklo“ interesai neturėtų būti ginami, nes šios bendrovės elgėsi nesąžiningai, todėl civilinės teisės principai reikalauja paisyti trečiųjų asmenų, kurie elgėsi sąžiningai ir pasikliovė sudarytu sandoriu bei jo sukuriamomis pasekmėmis, interesais.

Tark Grunte Sutkiene nuo 2013 m. konsultuoja bankrutavusį BAB Ūkio banką įvairiais su bankrotu, bankininkyste ir vienos valstybės ribas peržengiančiais su įmonių susijungimais ir įsigijimais susijusiais klausimais. BAB Ūkio bankas buvo vienas iš Lietuvos Respublikoje veikusių bankų. 2013 m. vasario 12 d. Lietuvos bankas paskelbė BAB Ūkio bankui laikiną veiklos apribojimą (moratoriumą), o 2013 m. vasario 18 d. pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją.
 
Apie Tark Grunte Sutkiene
Tark Grunte Sutkiene – viena didžiausių advokatų kontorų Baltijos šalyse, dirbanti visose komercinės teisės srityse. Baltijos regione konsultuoja didžiąją dalį stambiausių ir reikšmingiausių sandorių, dalyvavo vystant ir vykdant 16 iš 20 svarbiausių nacionalinių projektų Baltijos šalyse. 2010–2015 metais įvykdė virš 170 stambių įmonių įsigijimų ir susijungimų sandorių, kurių vertė virš 4 mlrd. EUR. 2012-2015 m. konsultavo 18 mlrd. EUR vertės finansinių sandorių. Taip pat vykdo svarbius makroekonominius projektus ir šiandien yra viena iš daugiausia patirties verslo teisės srityje sukaupusių kontorų Baltijos šalyse. Kontora turi aukščiausius tarptautinių teisės žinynų „Legal500“, „Chambers & Partners“, „IFLR1000“ ir kitų tarptautinių reitingavimo agentūrų reitingus.

Parašykite komentarą