Dėl „siauruko“ detektyvo VPT kreipsis į teisėsaugą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) turi pagrįstų įtarimų, kad organizuodama šilumvežio pirkimą VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ iš anksto žinojo pirkimo laimėtoją ir klastojo dokumentus. VPT pirkimo vertinimo medžiagą perduos Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai.

VPT vertinimo metu gauti dokumentai patvirtino, kad perkančiosios organizacijos direktorius G. K. 2015 m. lapkričio 25-26 d. išsiuntė savo darbuotojus į Estijos miestą Totsį iš įmonės AS „Baltic Marine Group“ pervežti į Lietuvą šilumvežį TU7A. Tuo pačiu metu buvo pradėtas vykdyti šilumvežio pirkimas – išsiųsti kvietimai galimiems tiekėjams. Vienas šių tiekėjų – AS „Baltic Marine Group“, kiti, spėjama, fiktyviai konkurse dalyvavusios įmonės UAB „Klasmann-Deilmann ežerėlis“ ir  UAB „Durpeta“. Pastarosios dvi įmonės nevykdo veiklos, susijusios su pirkimo objektu, todėl tik vienintelis tiekėjas AS „Baltic Marine Group“ pateikė pasiūlymą ir buvo pripažintas laimėtoju.

Pirkimo sutarties vertė – 15 420 eurų (su PVM).

VPT ekspertai daro prielaidą, kad VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ darbuotojai, vykdami į Totsio miestą jau turėjo savo vadovo pasirašytą sutarties priedą, kuriame įvardijamas perkamo šilumvežio modelis, numeris, kaina, nors viešasis pirkimas tuo metu dar nebuvo pasibaigęs. Darbuotojai iš Estijos taip pat parvežė 2015 metų lapkričio  25 dieną pasirašytą sutarties egzempliorių iš pardavėjo bei patys pasirašė šilumvežio perdavimo aktą.  VPT nustatė, kad, kai šilumvežis jau buvo atgabentas į Lietuvą, pirkimo procedūros vis dar buvo tęsiamos.

VPT konstatuoja, kad perkančioji organizacija 2015-11-25 sutartį su AS „Baltic Marine Group“, sudarė nesivadovaudama Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis ir tokiu būdu eliminavo potencialius šilumvežių tiekėjus, o perkančiosios organizacijos oficialiai vykdytas pirkimas  ir su tiekėju  2015-12-10 sudaryta sutartis yra fiktyvūs. Šiais veiksmais perkančioji organizacija siekė įteisinti šilumvežio TU7A-3016, nupirkto ir pristatyto pagal 2015-11-26 šilumvežio priėmimo-perdavimo aktą Nr. 1, įsigijimą.

Atsižvelgiant į nustatytus viešųjų pirkimų principų pažeidimus, viešojo pirkimo sutartis turėtų būti pripažinta niekine ir nutraukta.

Parašykite komentarą