Seimo Pirmininkė atidarė grafams Kosakovskiams skirtą tarptautinę konferenciją

2016 m. gegužės 6 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pasveikino tarptautinės konferencijos „Dabartis yra istorija. Kuo Kosakovskių palikimas yra šiuolaikinėje Europoje“ dalyvius.

Pasak parlamento vadovės, Lietuvos istorijoje ryškų pėdsaką paliko įvairios didikų šeimos, o viena iš tokių yra ir garsi bei įtakinga didikų Kosakovskių giminė, užėmusi reikšmingą vietą Lietuvos politiniame, administraciniame ir kultūriniame gyvenime ir davusi mūsų valstybei, bažnyčiai, kultūrai ir karybos istorijai ne vieną iškilią asmenybę.

Grafų Kosakovskių vardas yra glaudžiai susijęs ir su Ukmergės krašto istorija. Nuo 1764 metų Ukmergės paviete esantis Vaitkuškio dvaras ilgam tapo pagrindine šios giminės atšakos rezidencija. Seimo Pirmininkė akcentavo, kad Vaitkuškio dvare gyvenusias Kosakovskių giminės kartas vienijo visapusė erudicija ir talentai, o jų biografijos faktai glaudžiai susiję su svarbiausiais Lietuvos istorijos įvykiais.

„Tikiu, kad puoselėdami šios giminės atminimą jau šiandien turėsime progą atverti langą į praeitį ir patirti, kokį įdomų ir svarbų istorinį, kultūrinį palikimą Kosakovskiai paliko ateities kartoms ir visai šiuolaikinei Europai“, – sakė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Baigdama sveikinimo kalbą, parlamento vadovė pabrėžė, kad istorinė atmintis apima tris laiko matmenis – praeitį, dabartį ir ateitį. „Šiandien esame tai, kas buvome vakar, rytoj būsime tai, kas esame šiandien. Pripažinę šį dėsningumą, visai kitaip vertinsime mūsų tautos ir valstybės istorinę atmintį“, – teigia Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Ukmergėje vykstanti konferencija skirta pristatyti nuo XVIII a. Ukmergės Vaitkuškio dvare rezidavusios garsios ir įtakingos Kosakovskių giminės istoriją ir jų reikšmingą kultūrinį palikimą tiek Ukmergės, tiek visos Lietuvos mastu. Konferencijoje pranešimus skaito pranešėjai iš Lietuvos ir Lenkijos muziejų, bibliotekų, istorinių archyvų, įžvalgomis ir komentarais dalinsis istorikai iš Lenkijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Baltarusijos.

Neringa Mikėnaitė

Seimo Pirmininko patarėja

Tel. (8 5)  239 6344, mob. 8 698 42 759

El. p. neringa.mikenaite@lrs.lt

Parašykite komentarą