VVSK, išklausęs Valstybės kontrolės atliktų savivaldybių kontrolės ir audito tarnybų auditų išorinių peržiūrų rezultatus, teiks rekomendacijas

Šiandien posėdyje Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) išklausė Valstybės kontrolės trečiojo audito departamento direktorės Reginos Rudokienės pranešimą apie 15 Lietuvos savivaldybių kontrolierių (savivaldybių kontrolės ir audito tarnybų) atliktų auditų išorinių peržiūrų 2016 m. rezultatus.

Posėdyje taip pat dalyvavo Savivaldybių kontrolierių asociacijos prezidentas Juozas Vaičiulis, savivaldybių kontrolieriai, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovas.

Iš pateiktos informacijos pastebėta, kad Valstybės kontrolė atrankos būdu atrinko ir peržiūrėjo vieną ketvirtadalį savivaldybių kontrolės ir audito tarnybų (15 savivaldybių). Buvo vertinama pasirinktų savivaldybių audito kokybė instituciniu lygiu (ar sukurta audito kokybės kontrolės sistema yra veiksminga ir ar ji užtikrina, kad visi auditai būtų atliekami pagal teisės aktus) ir audito lygiu (ar auditai atlikti pagal teisės aktus, ar audito etapai, procedūros ir peržiūra buvo išsamios, atliktos laiku, pagrįsti pakankamais audito įrodymais ir tinkamais dokumentais). Vertinant pasirinktas savivaldybes institucijos ir audito lygiu, nustatyta, kad nei viena pasirinkta savivaldybė nedirbo be trūkumų, iš 15 savivaldybių net 10 dirbo su reikšmingais trūkumais.

Valstybės kontrolės atstovė pažymėjo, kad savivaldybių kontrolės ir audito tarnybos turėtų tobulinti audito kokybės kontrolės sistemą, gerinti auditų kokybę, o savivaldybės – didinti šių tarnybų pajėgumus, kad būtų užtikrinamas „keturių akių principas“. Savivaldybių kontrolierių asociacijai pasiūlyta inicijuoti susitikimus su tarnybomis, aptarti išorinės priežiūros rezultatus, parengti sistemines rekomendacijas dėl tarnybų veiklos ir atliekamo audito kokybės gerinimo, organizuoti praktinius mokymus tikslinėms grupėms. Savivaldybių merams pasiūlyta aptarti išorinės peržiūros rezultatus, apsvarstyti priežastis, darančias neigiamą įtaką tarnybų veiklai ir atliekamo audito kokybei bei numatyti jų šalinimo priemones.

VVSK pirmininkas Valentinas Bukauskas pastebėjo, kad dalies savivaldybių kontrolės ir audito tarnybų veikla negerėja, net blogėja, didesnėje dalyje savivaldybių neatliekami veiklos auditai. Jo nuomone, pareigybių skaičiaus šiose tarnybose didinimas leis tik iš dalies spręsti esamas problemas ir kad reikalingi sisteminiai sprendimai, siekiant geresnių rezultatų šioje srityje.

Sprendimą šiuo klausimu komitetas priims kitame posėdyje, gavęs Savivaldybių kontrolierių asociacijos atsakymus į posėdžio metu jiems pateiktus klausimus.

 

 

Parašykite komentarą