Seimas ragina Vyriausybę imtis visų priemonių dėl nesaugios Baltarusijos atominės elektrinės statybos sustabdymo

Seimas posėdyje priėmė rezoliuciją, kuria ragina Vyriausybę imtis visų reikalingų diplomatinių, teisinių, techninių priemonių, kad nesaugios Baltarusijos atominės elektrinės statyba būtų sustabdyta. Už šią rezoliuciją (projektas Nr. XIIP-4324(2) balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 28 parlamentarai.

Priimtu dokumentu Vyriausybė taip pat raginama nedelsiant ir kategoriškai pareikšti kaimyninei valstybei Lietuvos valią, kad šiai nesaugiai elektrinei nebus leista naudotis Lietuvos elektros energetikos sistema, į Lietuvos elektros sistemą jokiomis sąlygomis nebus įleidžiama šioje atominėje elektrinėje pagaminta elektra ir nebus leidžiama jos parduoti Lietuvos elektros rinkoje. Kaip tvirtinama rezoliucijoje, Baltarusija visai šalia Lietuvos sienos Astravo rajone sparčiai stato atominę elektrinę, pažeisdama tarptautines Espoo ir Orhuso aplinkosaugos konvencijas, o šio projekto poveikio aplinkai vertinimo ataskaita iki šiol nebuvo tinkamai pristatyta Lietuvos visuomenei ir nebuvo atsakyta į Lietuvos keliamus klausimus. Dokumente pažymima, kad vieta atominei elektrinei statyti buvo pasirinkta politiniu sprendimu ir nesilaikant tarptautinių TATENA rekomendacijų bei pažeidžiant geros kaimynystės principus.

Seimas pripažįsta, kad 50 kilometrų nuo sostinės Baltarusijos Astravo rajone statoma atominė elektrinė kelia didelę grėsmę Lietuvai ir Vilniui, nes yra statoma pernelyg arti sostinės ir pažeidžia Branduolinės saugos konvencijos principą, reikalaujantį derinti aikštelių branduolinėms jėgainėms statyti parinkimą su kaimyninėmis valstybėmis ir įvertinti jėgainių poveikį bei galimą žalą kaimyninių valstybių žmonėms, gamtinei ir urbanistinei aplinkai.

Priimta rezoliucija Vyriausybė raginama iki 2016 m. birželio 1 d. parengti ir pateikti Seimui konkrečių Vyriausybės veiksmų planą, kuriais ji įgyvendintų šios rezoliucijos nuostatas.

Šiais metais minimos prieš 30 metų įvykusios Černobylio branduolinės avarijos metinės. Rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys į avarijos Černobylio atominėje elektrinėje pasekmes, kai 30 kilometrų spinduliu suformuota apsaugos zona tebėra viena labiausiai radioaktyviomis medžiagomis užteršta vieta pasaulyje, o iš viso buvo užteršta apie 50 tūkst. kvadratinių kilometrų žemės.

Parašykite komentarą