VVSK delegacija Suomijoje domėsis šios šalies rinkimų sistemos ypatumais

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) delegacija, vadovaujama komiteto pirmininko Valentino Bukausko, gegužės 17–19 d. vyksta vizito į Helsinkį (Suomijos Respublika). Vizitas organizuojamas plėtojant tarpparlamentinį bendradarbiavimą su Suomijos Respublikos parlamento (Eduskunta) Konstitucinių reikalų komitetu.

Vizito tikslas – surengti susitikimus-posėdžius, kuriuose būtų aptarta Suomijos reformų geroji patirtis rinkimų ir regionų plėtros tarybų srityje. Vizito susitikimų temos – rinkimų sistemos Suomijoje ypatumai, t.y. šios sistemos reglamentavimo tobulinimas ir rinkimų organizavimo parlamentinės kontrolės įgyvendinimas, rinkimų nacionaliniu, regioniniu ir vietos lygiais organizavimas, valstybės ir savivaldybių institucijų įgaliojimai formuojant rinkimų politiką ir organizuojant rinkimus, rinkimų komisijų veikla ir atsakomybė, rinkimų apygardų formavimas bei kiti su rinkimų sistema susiję klausimai. Ypatingą dėmesį numatoma skirti diskusijoms dėl Suomijos regioninės plėtros tarybų veiklos gerosios patirties. Vizito metu numatoma susitikti su Eduskuntos vadovais, Konstitucinių reikalų komiteto pirmininku ir nariais, Teisingumo ministerijos ir Rinkimų komisijos vadovais.

Pažymėtina, kad Suomijos patirtis rinkimų ir regionų plėtrų tarybų veiklos srityse naudinga svarstant Lietuvos rinkimų sistemą ir regionų plėtrą tobulinančius sprendimus, kuriuos numatoma Seime priimti artimiausiu metu.

Parašykite komentarą