A. Zuokas: Turime dėkoti mokesčių mokėtojams, o valstybė turi atsakyti, kodėl jos išlaikymas kasmet vis labiau brangsta

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) šiandien tradiciškai paminėjo laisvės nuo mokesčių dieną. Ta proga Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo, ant akmens, simbolizuojančio mokesčių naštą, graffiti piešėjai pavaizdavo tai, kad 139 dienas kasmet dirbame mokesčiams, 227 dienas – sau.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, šiemet visos viešojo sektoriaus išlaidos vienam gyventojui atsieina 4 355 eurus, lyginant su pernai, jos pabrango 317 eurų. Iš viso viešojo sektoriaus išlaidos (be ES lėšų) šiais metais sudarys 12 581 mln. eurų, net 783 mln. eurų daugiau nei pernai.

„Turime padėkoti mokesčių mokėtojams, kad jie išlaiko valstybę. Tačiau šiandien matome situaciją, jog biudžeto išlaidos didėja vis labiau viršydamos šalies ekonomikos augimą. Mokesčių mokėtojas turi reikalauti iš valstybės atsakymo: kodėl valstybės išlaikymo išlaidos ir paslaugos didėja, nors gyventojų sparčiai mažėja? Netgi kalafioras šiemet brango mažiau nei valstybės išlaikymas“, – sakė A. Zuokas.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) yra už tai, kad visi Lietuvoje turi mokėtų mokesčius, tačiau mokestinė sistema turi būti tokia, kad Lietuvos gyventojai norėtų dirbti ir mokesčius mokėti, o ne juos slėpti. Be to, Lietuvoje susidariusi tokia situacija, kad žmogus net nežino, kiek mokesčių valstybei sumoka. Todėl LLS siūlo darbdavio mokamus mokesčius valstybei už darbuotoją perduoti mokėti pačiam darbuotojui.

„Valstybinė mokesčių inspekcija turi tapti smulkiojo verslo buhalteriu, – pabrėžė A. Zuokas, – nes šiandien dažną pradedantįjį verslininką sudėtinga biurokratinė mokesčių sistema tiesiog atgraso. Mes kalbame apie efektyvią ir nuoseklią mokesčių reformą: paprastesnę ir stabilią mokesčių administravimo sistemą, humaniškesnį mokesčių išieškojimą – jis turi būti atliekamas pačios VMI.“

Pradedantįjį verslininką pirmus metus siūloma atleisti nuo pelno ir gyventojų pajamų mokesčių, o pradedančiuosius, užsiimančius individualia veikla, – neapmokestinti, jei metinės pajamos nesiekia 5 000 eurų. Partija pasisako ir už „Sodros“ lubų įvedimą ir skirtingų PVM tarifų taikymą.

  

Parašykite komentarą