Seimas svarstys siūlymą įtvirtinti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą maisto tvarkymą ir maisto klastojimą

Seimas pradėjo svarstyti parlamentaro Broniaus Paužos pristatytas Baudžiamojo kodekso pataisas (projektai Nr. XIIP-4369), kuriomis siūloma nustatyti baudžiamąją atsakomybę asmeniui, kuris versliškai ar stambiu mastu, neturėdamas kompetentingos institucijos išduoto leidimo verstis maisto tvarkymo veikla, ar kitu neteisėtu būdu, tvarkė maistą, taip pat versliškai ar stambiu mastu klastojo maistą.

Pagal teikiamus pakeitimus už šią veiką asmeniui grėstų bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Šiuo metu administracinė atsakomybė už neteisėtą maisto tvarkymą neturint kompetentingos institucijos išduoto leidimo ir maisto klastojimą nėra nustatyta, todėl, anot projekto iniciatorių, taikomi kiti Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsniai, pavyzdžiui, dėl higienos norminių aktų pažeidimo, prekių, paslaugų, žaliavų kokybės reikalavimų pažeidimo ir kt.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, Europolas ir Interpolas jau 5 metus kasmet iniciuoja operacijas „Opson“, kurių metu daugiau kaip 50-ies valstybių maisto ir veterinarijos tarnybų, policijos ir muitinės pareigūnai tikrina oro ir jūrų uostus, turgavietes, parduotuves, pasienio sandėlius. Kovai su nelegaliu maisto tvarkymu ir maisto klastojimu netgi kuriami specializuoti policijos padaliniai. „Paviešinus šių metų sausio 18 – vasario 14 dienomis vykdytos tarptautinės operacijos „Opson V“ rezultatus, nustatyta, kad buvo nustatyta ir konfiskuota daugiau kaip 10 tūkst. tonų padirbto ar netinkamo vartoti maisto ir apie milijonas litrų suklastotų gėrimų. Lietuvoje „Opson V“ operacijos metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai sulaikė 63 tonas nesaugių, neaiškios kilmės ar netinkamai paženklintų maisto produktų. Muitinės departamento prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareigūnai atskleidė suklastotų saldumynų iš Kinijos importo atvejį ir užtikrino, kad į mūsų šalies rinką nepatektų 57 tūkst. vienetų suklastotų saldainių ir 229 tūkst. vienetų suklastotos kramtomos gumos. Vien per šių metų pirmą ketvirtį VMVT pareigūnai bendradarbiaudami su kitomis institucijomis sulaikė 120 tonų neaiškios kilmės mėsos“, – teigiama aiškinamajame rašte. Pasak projekto iniciatorių, norint sulaukti efektyvių rezultatų, būtina griežtinti sankcijas pažeidėjams, nes nedidelės administracinės baudos, konfiskuojamas ir sunaikinamas krovinys neatgraso pažeidėjų nuo vykdomos veiklos.

Pritarus projektui po pateikimo bendru sutarimu, toliau jis bus svarstomas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 16 d.

Parašykite komentarą