Paminėti 1948 m. gegužės mėn. trėmimai

Šiandien, gegužės 20 d., Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijos pirmininkas Vytautas Saulis dalyvavo 1948 m. gegužės 22–23 d. trėmimų operacijos „Vesna“ („Pavasaris“) metinių minėjime, kuris vyko prie paminklo sovietinės okupacijos aukoms atminti.

Šiemet sukako 68 metai, kai 1948 m. gegužės 22 d. iš Lietuvos į įvairias tremties vietas pajudėjo pilni ešelonai žmonių. Tai buvo didžiausias Sovietų Sąjungos okupacinės valdžios surengtas lietuvių trėmimas į Sibirą. Iš Lietuvos buvo išvežta daugiau kaip 40 tūkst. žmonių, iš kurių beveik 11 tūkst. vaikų iki 15 metų. Trėmimo operacijai buvo pasitelkta apie 30 tūkst. represinių struktūrų darbuotojų.

Anot V. Saulio, nors Rusijoje iki šiol po devyniais užraktais karo archyve slepiami deportacijų vykdytojų dokumentai, trėmimų planai, šimtai tūkstančių žmonių savo ir savo artimųjų trūkstamus praeities puslapius rado Lietuvos archyvuose. „Šiandien, minėdami didžiųjų trėmimų dieną, nulenkiame galvas prieš žmones, iškentusius tremtį, pažeminimą“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generaline direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdomasis direktorius Ronaldas Račinskas, Seimo narys Kęstutis Masiulis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Saulius Pečeliūnas, projekto „Misija Sibiras“ koordinatorius Karolis Žemaitis. Tremtinių dainas atliko choras „Laisvė“ ir Simono Daukanto gimnazijos moksleiviai.

Parašykite komentarą