Rusijos valstybinės branduolinės energetikos korporacijos „Rosatom“ bendrovė „TVEL“ ir Global Nuclear Fuel pasirašė susitarimą licencijavimo ir komercinio tiekimo klausimais

Korporacijos „Rosatom“ bendrovė „TVEL“ ir Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A, Ge-Hitachi antrinė įmonė) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kurio tikslas – organizuoti bendrą kuro, skirto suslėgto vandens reaktorių (PWR) operatoriams Jungtinėse Amerikos Valstijose, licencijavimo, rinkodaros veiklą bei fabrikinę gamybą. Susitarimo sąlygose numatyta, kad AB „TVEL“ ir GNF-A sudarys strateginį aljansą, kad užsakovams būtų galima siūlyti pagamintų pagal rusišką dizainą šilumą išskiriančių rinklių TBC-KVADRAT, bandomajam pramoniniam naudojimui (BPN), licencijavimui ir siekiant gauti JAV branduolinio reguliavimo komisijos leidimą šio kuro komerciniam tiekimui. 

Pagal aljanso programą GNF-A užtikrins projekto valdymą JAV teritorijoje, spręs licencijavimo ir kokybės užtikrinimo klausimus bei teiks inžiniringo paslaugas,  tuo tarpu „TVEL“ pasirūpins TBC-KVADRAT kuro konstrukcijos ekspertų žiniomis, teiks techninę paramą ir vykdys pirmųjų rinklių partijų, skirtų BPN, fabrikinę gamybą, naudodama savus pajėgumus. Vėliau TBC-KVADRAT rinklės komerciniam tiekimui bus bendromis jėgomis gaminamos GNF-A gamykloje Vilmingtone (Šiaurės Karolinos valstija, JAV).

„Rosatom“ korporacijos „TVEL“ bendrovė, kuri laikoma viena iš pasaulinės branduolinio kuro gamybos lyderių, taikydama pažangiausius kuro, skirto VVER reaktoriams, technologijos sprendimus, prieš keletą metų sukūrė savą ŠIR konstrukciją. Šios rinklės naudojamos PWR reaktoriuose. Šis kuras unikalus, nes jo technologijos genetika bei ŠIR konstrukcija, įskaitant apvalkalo lydinio tipą, yra kitokia nei užsienietiškų analogų, todėl įmanoma užtikrinti realią kuro, reikalingo vakarietiškos konstrukcijos reaktoriams, diversifikaciją, – teigia AB „TVEL“ viceprezidentas Olegas Grigorjevas. – Mes jau dirbame su ŠIR-K Europoje, pirmieji rezultatai nekelia abejonių dėl mūsų ŠIR patikimumo, saugos ir didelio ekonominio efektyvumo, – pridūrė jis. – AB „TVEL“ tenkina sąjunga su pasaulinio masto Amerikos bendrove, kokia yra GNF, populiarinant Rusijoje pagamintą branduolinį kurą JAV rinkoje. Neabejojame šio projekto, kuris neabejotinai sukurs konkurencingą aplinką JAV rinkoje, sėkme“, – reziumavo Olegas Grigorjevas.    

„PWR reaktorių operatoriai Jungtinėse Valstijose tikisi, kad didės pasirinkimo galimybės ir augs konkurencija, – pabrėžė Lensas Holas (Lance Hall), GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) vykdomasis viceprezidentas branduolinio kuro ir paslaugų klausimais. – Mes deramės su keliais potencialiais užsakovais dėl bandomojo pramoninio naudojimo programos įgyvendinimo ir pranešame jiems, kokiu būdu šis aljansas plėtos pasirinkimo galimybes rinkoje“.

TBC-KVADRAT – tai PWR reaktoriams skirta šilumą išskirianti rinklė 17×17, kurią „TVEL“ bendrovė sukūrė naudoti Westinghouse dizaino trijų ir keturių kilpų reaktoriuose. Šiuo metu JAV eksploatuojami 35 tokie reaktoriai. TBC-KVADRAT konstrukcija grindžiama ilgamete branduolinio kuro ruošimo, gamybos ir naudojimo VVER-1000 reaktoriuose patirtimi. TVEL tiekia kurą 78-iems energetikos reaktoriams, veikiantiems 14-oje šalių, tyrimų reaktoriams, pastatytiems 9 šalyse, bei laivų branduolinėms jėgainėms.

Susitarimas dėl aljanso plečia GEH galimybes ir todėl, kad bendrovė neseniai įžengė į paslaugų, tiekiamų PWR reaktoriams, rinką. Praėjusį rudenį GEH, bendradarbiaudama su Exelon Generation, sėkmingai atliko pirmuosius planinio profilaktinio remonto darbus R.E. Ginna atominėje elektrinėje, veikiančioje Ontaryje, Niujorko valstijoje. Darbai buvo atlikti numatyto biudžeto ribose ir anksčiau nei planuota. Problemų, susijusių su sauga arba darbų kokybe, nepasitaikė.

Informacija:

АB „TVEL“

АB „TVEL“ – Rusijos valstybinės branduolinės energetikos korporacijos „Rosatom“ kuro kompanija, kurianti, gaminanti ir tiekianti branduolinį kurą, atitinkantį griežtus tarptautinius reikalavimus dėl patikimumo ir saugos, tiek Rusijos, tiek užsienio atominėms elektrinėms, bei aprūpinanti kuru tyrimų reaktorius bei laivų branduolines jėgaines. Bendrovė yra didžiausia pasaulyje sodrinimo ir konversijos paslaugų teikėja.

АB „TVEL“ įkurta 1996 metais siekiant tobulinti branduolinio kuro ciklo įmonių valdymą ir šiuo metu konsoliduoja urano konversijos ir sodrinimo aktyvus, branduolinio kuro fabrikinę gamybą, dujų centrifugų projektavimą ir gamybą bei šio profilio mokslo tyrimų institutus. Dėl to užsakovams galima siūlyti kompleksinių sprendimų, susijusių su bet kokiu branduolinio kuro ciklo pradinės stadijos perskirstymu.    

GNF

Global Nuclear Fuel (GNF) bendrovė – pagrindinė kuro, reikalingo verdančiojo vandens reaktoriams, įskaitant kurą, gaunamą iš urano dioksido, bei MOKS kurą, tiekėja. Bendrovė savo užsakovams taip pat teikia inžiniringo paslaugas. GNF – tai GE ir Hitachi, Ltd bei Toshiba korporacijos valdoma bendroji įmonė. Svarbiausia veikla organizuojama per Global Nuclear Fuel-Americas, LLC Vilmingtone, Šiaurės Karolinoje, ir Global Nuclear Fuel-Japan Co. Ltd. Kurihamoje, Japonijoje.

GEH

Bendrovė GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), kurios būstinė yra Vilmingtone, – pagrindinė pažangių technologijų, susijusių su reaktoriais, bei paslaugų atominės energetikos srityje teikėja. Bendrovė GEH įkurta 2007 metais, tai pasaulinio masto branduolinis aljansas, kurį įkūrė GE ir Hitachi, kad būtų galima teikti pasaulines atominės energetikos paslaugas. Branduolinis aljansas turi vieningą strateginę viziją, kurios kryptis – sukurti didelį sprendimų, plečiančių bendrovių galimybes statyti naujus reaktorius ir teikti paslaugas, portfelį. Aljansas viso pasaulio užsakovams siūlo geriausius technologinius sprendimus, reikalingus siekiant didinti reaktorių veiksmingumą, jų galią ir saugumą.

Parašykite komentarą