Sprendimas – be argumentų?

Tarptautinis socialinis projektas „Nebūk naivus kelyje“, kaip ir daugelį šalies ugdymo įstaigų, Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos bendruomenę pakvietė įsijungti į socialinę paskaitą „Nebūk naivus kelyje – keliauk atsakingai“. Nors ir buvo lektorius pasikviestas,  paskaita neįvyko: esą netinkama vaizdinė medžiaga.

 

Apkeliauta pusė Lietuvos

„Nebūk naivus kelyje“ per savo gyvavimo pusantrų metų laikotarpį lankėsi daugelyje šalies mokymo įstaigų, kuriose vedė minėtas paskaitas, po kurių susilaukdavo ne tik teigiamo įvertinimo, bet ir žodinių bei raštiškų padėkų iš pačių moksleivių, pedagogų, mokyklų bei savivaldybių švietimo skyrių vadovų. Projekto reikalingumui be kitų aukščiausių šalies institucijų pritaria ir Švietimo ir mokslo ministerija. Visose, jau šimtais skaičiuojamose, pravestose paskaitose buvo naudota ta pati vaizdinė medžiaga ir nė vienos mokyklos vadovai neįžvelgė joje nieko tokio, kas galėtų padaryti neigiamą poveikį moksleiviams, net ir pradinukams. Deja, kitaip atrodė Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos vadovybei.

Uždraudė demonstruoti

Dar prieš keletą dienų iki paskaitos vedimo Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Nijolė Gordynecienė projekto pirmininko Mindaugo Jonušo paprašė atsiųsti susipažinimui vaizdinę medžiagą. Gegužės 28 d. tai buvo padaryta. Iki 30 d. jokio atsakymo nesulaukta. Tik tą dieną, M. Jonušui, iš Klaipėdos atvykus į Vilnių  vesti šios paskaitos, jau nuvykus į mokyklą, pasak jo, buvo pareikšta pretenzija, jog vaizdinė medžiaga netinkama demostruoti pradinių klasių mokiniams. „Juolab, kad ryte buvo pasitikslinta, ar niekas nepasikeitė, – prisiminė situaciją budas.lt pakalbintas M. Jonušas“. Pasak jo, kyla klausimas, kodėl šios mokyklos vadovybė apie atsakingą keliavimą nusprendė kalbėti tik pradinukams, kuriems dar nėra taip aktualu, kaip vyresniems, nes jie tebeglobojami tėvų: „Kita vertus, daugelyje mokyklų pradinukai taip pat dalyvaudavo paskaitose, demosntruojant minėtą filmuką ir nė karto nei iš švietimo skyrių vadovų, nei iš mokyklų bendruomenių ar tėvų nesulaukiau jokios kritikos šiuo klausimu. Priešingai, sulaukiau netgi raginimų apie saugumą kalbėti vaikams nuo mažens, ugdant  sąmoningą keliautoją. Kodėl šioje progimnazijoje buvo uždrausta, neaišku“.  

Argumentų nerado

Budas.lt pakalbinta progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui N. Gordynecienė teigė, jog nusprendusi ne viena, o kartu su direktoriumi. Tačiau paklausta, kuo remiantis buvo  įvertintas vaizdinės medžiagos netinkamumas, pripažino, jog vistik sprendimas priimtas vienos ir be jokių argumentų: „Remiantis savo akimis nusprendžiau“.

Pavaduotoja tikino, jog savaitgalį namuose negalėjusi peržiūrėti atsiųsto failo, todėl tą padarė tik mokykloje, turėjusios įvykti paskaitos dieną. Pasidomėjus, kodėl nebuvo suteikta galimybė išgirsti paskaitą vyresniųjų klasių moksleiviams, N. Gordynecienė motyvavo mokslo metų pabaiga ir daugeliu reikalų: „O pradinukai kviesti todėl, kad aš atsakinga už juos. Turėjau vieną laisvą valandėlę ir manėm, kad būtų naudinga ją taip užimti. Mes bendravom su Jonušu daug ir nieko neįtariau. Esu už projektą ir idėjas, bet vaizdas turi būti atitinkamas. Gal mes kažko nesuprantam“?

Pritarė parašu

„Šis projekto su paskaitomis apkeliavo daugiau nei pusę Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų sulaukia ne tik pritarimo, kad tai reikšminga investicija mokiniams ir visai visuomenei, bet tai pat sulaukia prašymų bei siūlymų dar nevienerius metus glaudžiai bendradarbiauti mokinių saugumui“, – sakė M. Jonušas, pridurdamas, jog belieka tikėtis, kad tokios keistos situacijos nepasikartos.

Įdomumo dėlei reikia pasakyti, kad minėtos mokyklos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis, dar eidamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus pareigas, 2015 m. sausio 9 d. savo pasirašytu raštu, skirtu bendrojo ugdymo mokyklų vadovams, pats siūlė įvertinti projekto svarbą ir priimti atitinkamą sprendimą.

 Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

www.budas.lt

Parašykite komentarą