Lietuvoje atidarytas pirmas regione unikalus pagalbos centras vaikams

Šiandien Vilniuje atidarytas Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centras. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, ypač svarbu, kad šiame centre po vienu stogu bus sukoncentruotos visos vaikui, nukentėjusiam nuo seksualinio smurto, ir jo artimiesiems reikalingos paslaugos. Ministrės teigimu, būtent galimybės kiekvienam nukentėjusiam vaikui gauti kompleksinę pagalbą vienoje vietoje iki šiol labai trūko.

 

Tai yra pirmas centras regione, kur kompleksinė pagalba seksualinį smurtą patyrusiems vaikams iš visos šalies bus teikiama vienoje vietoje. Tai pat yra parengti įvairių sričių specialistai, kurie teiks pagalbą nukentėjusiems vaikams ir jų gyvenamojoje vietoje.

Pagalbos centre vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto, bus teikiama psichologinė, socialinė, teisinė ir medicininė pagalba. Siekiama, kad čia būtų atliekama vaiko, galimai nukentėjusio nuo seksualinio išnaudojimo, apžiūra bei apklausa, taip pat organizuojama ir teikiama trumpalaikė ir ilgalaikė kompleksinė pagalba vaikams ir jų šeimos nariams. Centre pagalbos sulauks visi galimai nukentėję nuo seksualinio smurto Lietuvos vaikai, nepaisant to, ar jie gyvena vaikų globos namuose ar šeimose.

Centre dirbs 6 darbuotojai: psichologai, socialiniai darbuotojai, specialistų komandos koordinatorius.

Ministrė akcentavo, kad vaikų seksualinio išnaudojimo atvejai nėra pavieniai, tad ir šis projektas pasirinktas neatsitiktinai „Įgyvendindami pagalbos centro projektą, siekiame, kad pagalba nuo seksualinės prievartos nukentėjusiems vaikams būtų dar efektyvesnė. Svarbu, kad mūsų šalyje vaikai jaustųsi kiek įmanoma saugiau ir jiems netektų išgyventi seksualinės prievartos siaubo, o vėliau gydyti širdies žaizdas. Taigi nuoširdžiai linkiu, kad šis centras sulauktų kuo mažiau lankytojų“, – sakė A. Pabedinskienė.  

Pasak renginyje dalyvavusio Islandijos vyriausybinės vaiko teisių apsaugos agentūros „Barnaverndarstofa“ generalinio direktoriaus Bragio Gudbrandssono (Bragi Gudbrandsson), labai svarbu smurto, nukreipto prieš vaikus, temą pripažinti ir apie tai kalbėti. Jo teigimu, tokio smurto apraiškų pasitaiko visose visuomenėse. Islandijoje tokių atvejų fiksuojama apie 250 atvejų per metus. Kaip tvirtino Islandijos vyriausybinės vaiko teisių apsaugos agentūros vadovas, labai svarbu, kad visuomenė būtų aktyvi ir atitinkamas tarnybas informuotų apie tokius atvejus.

Norvegijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje Dagas Malmeris Halvorsenas (Dag Malmer Halvorsen) renginyje pabrėžė, kad Lietuva yra pirmoji iš Baltijos šalių, pasinaudojusi Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo lėšomis, įgyvendinant pagalbos centro vaikams, nukentėjusiems nuo seksualinės prievartos, projektą. Norvegijos Karalystės ambasadorius pasidžiaugė, kad Lietuvoje atidaryto pagalbos centro koncepcija atitinka šalių donorių tikslus.

Būtent šalių donorių – Norvegijos Karalystės, Islandijos Respublikos ir Lichtenšteino Kunigaikštystės – dėka Lietuva turėjo galimybę parengti ir įgyvendinti Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo projektą „Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centro steigimas“.

Šios šalys, siekdamos prisidėti prie ekonominių ir socialinių skirtumų mažinimo Europos ekonominėje erdvėje ir stiprinti dvišalius santykius tarp šalių donorių ir gavėjų visuomenių, sukūrė Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinius mechanizmus.

Įgyvendinant projektą „Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centro steigimas“ buvo suteikta galimybė specialistams, organizuojantiems ir teikiantiems pagalbą vaikams, nukentėjusiems nuo seksualinio smurto, dalyvauti kokybiškuose kvalifikacijos kėlimo renginiuose, kuriuos vedė aukštą kvalifikaciją turintys lektoriai, taikantys šiuolaikinius mokymo metodus ir priemones.

Pagrindinę mokymų dalį vedė daugiametę patirtį turintys Islandijos lektoriai. Šiuose mokymuose dalyvavo įvairių sričių specialistai, dirbantys seksualinės prievartos prieš vaikus srityje, tarp jų – medicinos specialistai, psichologai, policijos tyrėjai. Būtent Islandijoje tokia specializuoto pagalbos centro, vadinamojo vaiko namo, koncepcija sėkmingai gyvuoja jau 18 metų.

Projektas įgyvendinamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo ir Lietuvos biudžeto lėšomis. Projektui įgyvendinti iš viso skirta 865 394 eurai (iš jų Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo paramos lėšos – 735 585 eurai (85 %) bei Lietuvos biudžeto lėšos (129 809 eurai).

Projekto „Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centro steigimas“ vykdytojas – Vaiko ir motinos globos namai „Užuovėja“.

Ministerijos duomenimis, seksualinį smurtą Lietuvoje kasmet patiria apie 100 vaikų.

 Ryšių su visuomene skyrius, tel.: (8 5) 266 81 91, 8 706 68 226.

Parašykite komentarą