V. Mazuronis įvardijo idiotiškiausią metų įstatymo pataisą

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela Seimui pasiūlė, kad būtų baudžiami ne tik neblaivūs ar nuo narkotikų apsvaigę vairuotojai, bet ir kartu su jais važiuojantys asmenys. Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis tokį siūlymą pavadino „idiotiškiausiu“ metų siūlymu.

„Suprantu tą kilnų siekį mažinti neblaivių vairuotojų skaičių, bet daryti tai tokiomis absurdiškomis priemonėmis – dar didesnis absurdas. Dabar, kai kolega po darbo pasisiūlys pavėžėti, reikės reikalauti „papūsti“? To reikalauti ir iš autobuso ar taksi vairuotojų? Kiekvienam nešiotis po alkotesterį? Absurdas“, – stebėjosi V. Mazuronis.

Sveikatos apsaugos ministro siūlyme numatoma, kad už važiavimą su neblaiviu vairuotoju keleiviams grėstų bauda iki 140 eurų. Negana to, įstatymo projektas parengtas taip, kad keleiviams tektų atsakyti ir už viešojo transporto, taksi vairuotojus, jeigu paaiškėtų, kad šie už vairo sėdo neblaivūs.

„Geri yra siekiai mažinti avaringumą keliuose, daug anksčiau patvirtintų priemonių jau duoda rezultatų, tai kompleksinės priemonės, o čia vienu absurdišku siūlymu norima padaryti visišką nesąmonę ir įvesti daug chaoso. Dėl tokios padrikos priemonės galbūt (ir tik galbūt) bus keliais girtais prie vairo mažiau, bet bus sukurta šimtai kvailų situacijų, kai keleiviai papuls į nepatogias situacijas apie kurias visiškai nenumanė. Tie, kurie prie vairo sėsdavo smarkiai išgėrę ir toliau taip darys – ne tokiomis priemonėmis reikia su jais kovoti“, – įsitikinęs Darbo partijos pirmininkas. 

V. Mazuronis netiki, kad tokia gili ir opi problema, kaip neblaivūs vairuotojai, gali būti sprendžiama paskirais, nepasvertais siūlymais. Anot politiko, sveikatos apsaugos ministerija su ministru J. Požela priešakyje turi visas galimybes ir priemones siekti ilgalaikių, integruotų, kompleksinių priemonių, kurių pagrindinis tikslas turi būti švietimas suderintas su atsakomybe. „Tačiau kalbame apie vairuotojo atsakomybę, o ne visų aplink jį. Gal ir neblaivaus vairuotojo tėvus nubauskim, kad šie jo nesužiūrėjo, neišauklėjo?“, – ironizavo V. Mazuronis.

Siūlo rengti idiotiškiausių įstatymo pataisų rinkimus

Nemažai pasaulio šalių daro įvairius „blogiausių“ rinkimus: filmai, knygos, sprendimai ir t.t. V. Mazuronis siūlo Lietuvoje pradėti rengti idiotiškiausių įstatymo pataisų rinkimus. Politikas prognozuoja, kad kandidatų tikrai netrūktų.

„Aš pirmą kandidatą jau turiu – tai šis J. Poželos pasiūlymas. Artėjant Seimo rinkimams dar ne tokių galime išgirsti. Tai reikia atidžiai sekti, fiksuoti ir leisti tautai žinoti, o idiotiškiausią – apdovanoti. Gal po kelių metų viešinimo suveiks, kaip prevencinė priemonė ir tokių matysime vis mažiau. Juk Seimas, komitetai, tarnautojai turės dabar gaišti laiką vertindami tokius siūlymus, vietoje to, kad dirbtų tikrai naudingą darbą valstybei, nes taip numato įstatymai“, – siūlo V. Mazuronis.

Parašykite komentarą