Dėl darbuotojų komandiravimo ir „geltonos kortelės” principo taikymo

Lietuvos vežėjų profesinė sąjunga „Solidarumas“ pritaria  Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) Darbuotojų grupės (2016-05-25)  pareiškimui, kuriuo  labai kritiškai vertinama  „geltonos kortelės” procedūra, kurią panaudojo šalys ir visiškai destabilizavo  Komisijos pasiūlymą dėl Darbuotojų komandiravimo direktyvos peržiūrėjimo”.

EESRK Darbuotojų grupės pareiškime rašoma, jog šiame kontekste „geltonos kortelės” procedūros naudojimas, – ” yra piktnaudžiavimas  teisinėmis galimybėmis, kurias suteikia Sutartys, kadangi Komisijos pasiūlymas  neprieštarauja  subsidiarumo principui.

Be to,  yra labai aišku, kad darbuotojų komandiravimas turi būti reguliuojamas Europos lygmeniu. Komandiravimas yra tarpvalstybinis reiškinys, kuris liečia visas valstybes nares ir turėtų būti sprendžiamas suvienodinimo būdu,  siekiant išvengti skirtumų aiškinant ir įgyvendinant teisines priemones, visų pirma siekiant užtikrinti „vienodą darbo užmokestį už vienodą darbą toje pačioje darbo vietoje „, – kaip buvo žadėjęs EK prezidentas Junckeris keletą kartų.

Atrodo, kad šalių grupės iniciatyva yra tam, kad blokuoti (Europos Komisijos) pasiūlymą, kuriuo siekiama panaikinti galiojančios (darbuotojų komandiravimo) direktyvos  teisines spragas ir  toliau leisti gyvuoti  socialiniam dempingui bei  nesąžiningai konkurencijai. Jei taip atsitiks, Bendroji rinka bus tapatinama su neteisinga ir diskriminuojančia praktika, kuri lems tolesnį darbo rinkos susiskaidymą ir pakenks visam Europos projektui.

Todėl mes kreipiamės į Europos Komisiją, ragindami  tęsti šią svarbią iniciatyvą ir įgyvendinti Komisijos narės Thyssen įsipareigojimą įgyvendinti teisingo darbuotojų mobilumo idėją Europoje kuo greičiau”, – rašoma EESRK darbuotojų grupės pareiškime.

Parašykite komentarą