Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė susitiko su Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidentu

2016 m. birželio 7 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Pirmininkės L. Graužinienės ir Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidento Sabero  Čaudurio (Saber Chowdhury) susitikimo metu pažymėta, kad Tarpparlamentinė Sąjunga – svarbus pasaulinis parlamentinis forumas, tapęs tarpparlamentinio dialogo ir parlamentinės diplomatijos centru. Glaudžiai bendradarbiaudama su Jungtinėmis Tautomis ši organizacija daug prisideda prie tarptautinių problemų sprendimo būdų, konfliktų prevencijos ir žmogaus teisių gynimo.

Pokalbio metu aptarti iššūkiai tarptautinei taikai ir stabilumui, terorizmo grėsmė, pabėgėlių krizė, tarptautinės teisės normų nepaisymas, naujai kylančios hibridinės ir kibernetinės grėsmės.

Aptariant Rusijos ir Ukrainos konfliktą, Krymo aneksiją ir Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą šalies rytuose, Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad Lietuva nepritaria Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjos surengimui Sankt Peterburge 2017 m. rudenį: ,,Agresyvūs Rusijos veiksmai prieš Ukrainą pažeidžia tarptautinę teisę. Tarptautinė bendruomenė ir tarptautinės institucijos privalo remti Ukrainos laisvės siekį ir ginti jos apsisprendimo teisę, šaliai siekiant eiti Europos integracijos keliu,“ – pabrėžė Seimo vadovė.

Aptariant Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus ir darbotvarkę iki 2030 m., svečias buvo supažindintas su šiuo metu rengiamomis naujomis Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo politikos gairėmis 2017–2019 m. laikotarpiui ir Lietuvos prioritetais įgyvendinant vystomojo bendradarbiavimo ir Lietuvos užsienio politikos tikslus.

Abi šalys sutarė, kad svarbu vystyti tarpparlamentinį bendradarbiavimą regioniniu lygiu. Seimo Pirmininkė pasidalino įspūdžiais iš praėjusią savaitę vykusios trišalės Lietuvos Respublikos Seimo, Lenkijos Respublikos Seimo bei Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių Asamblėjos Kijeve. Buvo aptartas ir rugpjūčio mėn. įvyksiantis NB8 parlamentų pirmininkų susitikimas.

Po susitikimo su Seimo Pirmininke Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidentas S. Čauduris pasakė kalbą Seimo posėdyje.

Lietuva tapo Tarpparlamentinės Sąjungos nare 1923 m. Šiemet minimas narystės atnaujinimo 25-metis.

 

NB8 (angl. santrumpa Nordic Baltic Eight) vadinamas aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių – Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos – bendradarbiavimas, reguliariai vykstantis nuo 1992 m. įvairiose srityse ir įvairiais politiniais lygmenimis. Parlamentinis NB8 bendradarbiavimas prasidėjo 1989 m. Vyksta metiniai parlamentų pirmininkų susitikimai.

 

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Olga Posaškova)

Seimo Pirmininko sekretoriatas

Kęstutis Kudzmanas

Mob. 8 655 45 927, el. p. Kestutis.Kudzmanas@lrs.lt

Parašykite komentarą