Rizikos kapitalo rinkos plėtrai reikalinga valstybės pagalba

Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacija (LT VCA) teikia paketą pasiūlymų, numatančių rizikos kapitalo investicijų skatinimo priemones, visoms rinkimuose dalyvaujančioms politinėms partijoms ir suinteresuotoms šalims. Tai pat siūloma, kad partijos LT VCA siūlomas mokesčių aplinkos ir teisinės bazės gerinimo nuostatas įtrauktų į savo programas, kurios bus pagrindas siūlant tolesnį Lietuvos ekonomikos plėtros scenarijų ir užtikrins sklandų Lietuvos respublikos vyriausybės bei jai pavaldžių ministerijų bei įstaigų darbą. 

LT VCA valdybos pirmininkas Dovydas Varkulevičius sako, kad Lietuva pagal rizikos kapitalo plėtrą atsilieka nuo kitų Europos šalių bei jaučiamas artimos kaimynės Estijos atotrūkis. Tokį atsilikimą, daugeliu atvejų, lemia rinkos reguliavimo ir skatinimo sistema, kurią reikėtų tobulinti. „Naujausiais siūlymais siekiame, kad rizikos kapitalo fondų valdytojams būtų lengviau pritraukti investuotojų lėšų ir jas investuoti į Lietuvai naudą kuriančias įmones“, – teigia D. Varkulevičius. 

Daugiau kaip 40-ies pasiūlymų paketą asociacija artimiausiu metu pristatys Seimo Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetuose, o taip pat susitikimuose su įtakingiausių partijų politinių programų rengėjais. 

Pasiūlymai apima mokesčių ir teisinio reguliavimo sritis. Pavyzdžiui, norima paprastinti pagrindinius ūkinę veiklą Lietuvoje reguliuojančius įstatymus (Akcinių bendrovių, Ūkinių bendrijų), įtvirtinti vakarietiškus bendrovių veiklos ir jų vadybos modelius. Siekiama sureguliuoti rizikos kapitalo ekosistemai opius klausimus – pavyzdžiui, panaikinti neaiškumus dėl darbuotojų opcionų išleidimo ir apmokestinimo. LT VCA politikams siūlys panaikinti skirtingą fondų traktavimą priklausomai nuo fondo pasirinktos teisinės formos ar kilmės šalies, o taip pat įvesti vieno lygio apmokestinimą – galutinių investuotojų (fizinių asmenų) rankose. 

Taip pat norima pasiekti, kad AB ir UAB būtų be įstatinio kapitalo, jų akcijos – be nominalios vertės, o pačias AB ir UAB galėtų valdyti ne vienasmenis valdymo organas (administracijos vadovas), o, tarkime, valdyba. 

„Taip į Lietuvos bendroves lengviau ateitų vietos ir užsienio investicijos, o investuotojams būtų suteikti visi svertai įmonėms valdyti. Šiuo metu dėl reguliavimo aplinkos trūkumų kai kurios investicijos į lietuviškus pradedančiuosius verslus daromos ne Lietuvoje, o Didžiojoje Britanijoje ir kitose rizikos kapitalui palankiose šalyse, nes taip patogiau investuotojams. Nematome priežasčių, kodėl Lietuva negalėtų tapti šalimi, patrauklia fondams, ypač kai investuojama į mūsų bendrapiliečių sukurtus verslus“, – įsitikinusi LT VCA direktorė Inga Miliauskienė. 

Rizikos ir privataus kapitalo rinkos ekosistema Lietuvoje susikūrė 2010 metais, startavus ES programai JEREMIE. Nuo 2010 metų bendra akumuliuota LT VCA narių pritraukto kapitalo suma siekia 83 mln. eurų, fondų investicijos yra sukūrusios per 1300 darbo vietų ir nemaža dalis tų vietų yra kuriančios didesnę nei vidutinę pridėtąją vertę. Rizikos ir privataus kapitalo fondai ypač reikšminą vaidmenį atlieka startuolių rinkoje, kurios žaidėjams tokio tipo finansavimas dažniausiai yra vienintelė alternatyva. 

Apie Asociaciją

Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacija atstovauja rizikos ir privataus kapitalo sektorių Lietuvoje. Vienas iš Asociacijos tikslų – skatinti ekonomikos augimą ir verslumą, gerinti ūkio finansavimą, ypač smulkiajam verslui, plėtoti patrauklią ir stabilią aplinką instituciniams investuotojams, verslininkams ir fondų valdytojams. Asociacija buvo įkurta 2009 metais ir šiuo metu vienija 25 rizikos ir privataus kapitalo rinkos dalyvius Lietuvoje.

Parašykite komentarą