Lietuvos ir Lenkijos ministrų susitikime – dėmesys pagrindiniams kaimyninių šalių projektams

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius Roterdame (Nyderlandų Karalystė) susitiko su Lenkijos infrastruktūros ir statybų ministru Andžejumi Adamčiku (Andrzej Adamczyk). Susitikime  daug dėmesio skirta vežėjų problemoms dėl kai kuriose ES šalyse priimtų nacionalinių teisės aktų, taip pat aptarta transporto infrastruktūros abiejose valstybėse plėtra.

„Susisiekimo infrastruktūros plėtra tiek regioniniu, tiek globalesniu mastu yra svarbus Lietuvos transporto politikos uždavinys. Ilgalaikės investicijos į transporto sektorių planuojamos labai atsakingai. 2014–2020 metų finansiniu laikotarpiu numatome skirti penktadalį valstybės tikslinių lėšų“, – sakė susisiekimo ministras R. Sinkevičius.

Ministras R. Sinkevičius kolegai iš kaimyninės Lenkijos išreiškė dėkingumą už iniciatyvą ir palaikymą, ginant Vyšegrado šalių (Čekijos, Slovakijos, Lenkijos ir Vengrijos) ir Rytų Europos vežėjų interesus dėl Vokietijoje, Prancūzijoje ir Belgijoje priimtų nacionalinių teisės aktų, galinčių sudaryti kliūtis laisvam prekių ir paslaugų judėjimui bendrojoje rinkoje.

Lietuvos ir Lenkijos ministrai pasikeitė nuomonėmis apie abiejose valstybėse vis didesnį pagreitį įgaunantį kelių infrastruktūros gerinimo procesą. Vienas prioritetinių projektų šiuo ES finansavimo laikotarpiu yra magistralė „Via Baltica“ nuo Kauno iki Marijampolės ir nuo Marijampolės iki Kalvarijos, sienos su Lenkija. Siekiama, kad šis kelias taptų automagistrale. Iki 2020 metų lenkai irgi suplanavę pastatyti automagistralę nuo Varšuvos iki sienos su Lietuva, tad turėsime labai gerą susisiekimą.

Susitikime aptartas ir susisiekimo geležinkelių transportu tarp abiejų valstybių klausimas.

Šiemet birželio 18 dieną maršrutu Kaunas–Balstogė–Kaunas pradėjo kursuoti lenkiški modernūs traukiniai. Pasidžiaugta, kad po 77-erių metų atnaujintas tarpvalstybinis reguliarusis susisiekimas traukiniais Lenkija–Lietuva yra svarbus strateginis žingsnis abiems šalims, juolab kad pradėta eksploatuoti europinė „Rail Baltica“ vėžė nuo Kauno iki Lietuvos/Lenkijos valstybės sienos.

Ministrai akcentavo, kad šiuo metu itin aktualus greičio parametrų geležinkelio maršrutu Kaunas–Balstogė Lenkijos teritorijoje didinimas, todėl numatyta surengti abiejų šalių susitikimą ir aptarti su ruožo Balstogė–Lietuvos valstybės siena  atnaujinimu susijusius techninius dalykus.

Lenkijos infrastruktūros ir statybų ministras A. Adamčikas  informavo, kad šiuo metu vis dar rengiama studija dėl investicijų perspektyvų ruože nuo Balstogės iki Lietuvos valstybės sienos. Tikimasi, kad ši studija bus baigta šių metų rugpjūtį.

Parašykite komentarą