Astravo AE – Lietuvos ir Baltarusijos požiūrių sankirtoje

„Mes siūlome Baltarusijai sustabdyti Astravo atominės elektrinės statybą, kol speciali Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) aikštelių vertinimo misija neįvertins vietos šiai jėgainei pasirinkimo bei jos projekto darbų ir kol nebus atlikti vadinamieji streso – rizikos ir atsparumo vertinimo – testaiׅ“, – po vakar vakare pasibaigusio Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų susitikimo sakė mūsų šalies delegacijos vadovas, Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Šis susitikimas Vilniuje, Aplinkos ministerijoje, vyko dvi dienas. Jame dalyvavo gausios abiejų valstybių ekspertų delegacijos. Į susitikimo darbotvarkę buvo įtraukti jau daugelį kartų Lietuvos pateikti esminiai klausimai apie Astravo AE saugą, į kuriuos Baltarusija ligi šiol nėra atsakiusi. Tačiau ekspertai per abi intensyvių konsultacijų dienas spėjo aptarti tik dalį klausimų – Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūras ir sprendimų priėmimą, alternatyvių statybos aikštelių parinkimą ir informacijos atvirumą, geologinius ir seisminius aspektus, poveikio gyventojams avarijų atveju klausimus, galimų TATENA misijų poreikį.

Susitikimo pradžioje Lietuvos atstovai pabrėžė, kad Astravo aikštelė AE statyti buvo pasirinkta 2008 m., o statybos joje pradėtos 2009 m. – dar prieš pradedant tarpvalstybinio PAV procedūras. Ir tai yra grubus JT Espo konvencijos pažeidimas. Nors ši konvencija reikalauja įvertinti visas alternatyvias aikšteles ir tik pabaigus jų PAV procedūras pasirinkti vieną iš jų, Baltarusijos ekspertai pripažino, kad buvo atliktas tik Astravo aikštelės PAV.

Baltarusija, kaip paaiškėjo per susitikimą, visai neatsižvelgė į gyventojų tankį, kuris yra labai svarbus veiksnys pasirenkant aikštelę, su Astravu besiribojančiame Lietuvos regione. Vilnius, didžiausias šalies miestas, yra vos už 40 km nuo statomos Astravo AE. Lietuvos požiūriu, Baltarusija pažeidė vieną kertinių TATENA principų, kad AE nauda turi nusverti jos keliamą riziką. Mūsų šalies atžvilgiu rizika yra didesnė už naudą.

Diskutuojant moksliniais ir techniniais klausimais, išryškėjo Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų esminių nesutarimų ne tik dėl analizės metodologijos, bet ir dėl požiūrio į tarptautinius standartus. Baltarusija, pasak Vitalijaus Auglio, formaliai vertina tarptautinių normų įgyvendinimą ir neatsižvelgia į skaidrumo, atvirumo, geros praktikos ir kaimynystės principus.

Aptariant geologinius ir seisminius Astravo aikštelės tyrimus ir vertinimus, Baltarusijos delegacija pateikė daug visiškai naujos informacijos, kurios nebuvo Astravo AE projekto PAV ataskaitoje ir kuri prieštarauja anksčiau pateiktiems duomenims. Mūsų šalies atstovai paprašė šią žodžiu pateiktą informaciją atsiųsti raštu, kad Lietuvos ekspertai galėtų ją išsamiai išnagrinėti. Jie taip pat paprašė atnaujinti Astravo AE projekto PAV ataskaitą ir įtraukti į ją visus šio susitikimo metu pateiktus duomenis. Tačiau Baltarusijos delegacija pažymėjo, kad neketina atnaujinti PAV ataskaitos.

Atnaujinti šią ataskaitą – viena iš rekomendacijų, kurios Baltarusijai 2014 m. birželį buvo pateiktos per Espo konvencijos šalių susitikimą nagrinėjant Astravo AE „bylą“. Be to, rekomenduota atsakyti, remiantis tyrimais, į Lietuvos pateiktus klausimus, surengti viešuosius klausymus Lietuvos visuomenei ir organizuoti ekspertų konsultacijas.

Per vakarykštį ekspertų susitikimą Baltarusija buvo pakviesta pritarti Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto pasiūlymui įkurti specialią tarptautinę ekspertų komisiją, kuri padėtų objektyviai įvertinti, ar Astravo AE projektas atitinka šios konvencijos nuostatas. Deja, Baltarusija kategoriškai nesutinka kartu su Lietuva įkurti tokią komisiją.

Mūsų šalies atstovai per susitikimą nesulaukė konkretaus Baltarusijos kolegų atsakymo, kada bus organizuojama TATENA misija ir atliekami streso testai, ar bus pakviesti į šiuos tyrimus ES ir Lietuvos ekspertai, kaip siūlo mūsų šalis, kad būtų užtikrinti objektyvūs tyrimų rezultatai.

Šis Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų susitikimas buvo surengtas mūsų šalies iniciatyva įgyvendinant Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto rekomendacijas ir pasiūlymą iki liepos pabaigos jam pranešti, kokios pažangos pasiekta derinant abiejų valstybių pozicijas dėl Astravo AE. Ekspertų konsultacijos dar turėtų būti tęsiamos, nes per šį susitikimą buvo aptarti ne visi numatyti klausimai.

Parašykite komentarą