Seimo nario V. A. Matulevičiaus pranešimas: parlamentaras prašo įvertinti Seimo narių balsavimo dėl Darbo kodekso ir lydimųjų teisės aktų etiškumą ir teisėtumą

2016 m. birželio 28 d. pranešimas žiniasklaidai

 Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydamas įvertinti Seimo narių balsavimo dėl Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo projekto Nr. XIIP-3234(3) bei lydimųjų teisės aktų etiškumą ir teisėtumą.

„2016 metų birželio 21 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė naująjį Darbo kodeksą, kuriuo šalyje liberalizuojami darbo santykiai – palengvinamas darbuotojų atleidimas, sumažinamos išeitinės kompensacijos, naikinamos kitos garantijos ir t.t. Už šį įstatymą ir lydinčiuosius teisės aktus balsavo ir tie Seimo nariai, kurie turi bendrovių akcijų ir kurių šeimų nariai užsiima verslu. Tuo tarpu remiantis Seimo statuto 18 straipsniu, Seimo narys, eidamas pareigas, privalo vengti interesų konflikto tarp Seimo nario privačių interesų ir jo pareigų atstovauti visuomenės interesams, taip pat jis neturi elgtis taip, kad visuomenėje kiltų abejonių, jog toks konfliktas yra.

Todėl, remdamasis Seimo statuto 78 straipsnio 1 dalies 3 nuostata, prašau Jūsų atlikti tyrimą ir įvertinti, ar nebuvo pažeistos etikos normos ir teisės aktų reikalavimai, nurodytiems Seimo nariams nenusišalinus nuo balsavimo dėl Darbo kodekso ir jį lydinčių įstatymų, taip pat teikiant pasiūlymus ir agituojant už juos balsuoti kitus Seimo narius.

Taip pat prašau įvertinti, ar Darbo kodekso ir jį lydinčių įstatymų priėmimą bus galima laikyti teisėtu, jeigu bus pripažinta, kad, priimant šiuos teisės aktus, dalis Seimo narių pažeidė Seimo statutą“, – rašoma kreipimesi.

Parašykite komentarą