Seimas priėmė naujos redakcijos Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatymą

Seimas priėmė naujos redakcijos Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatymą (projektas Nr. XIIP-3609(2) bei Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-3610(2).

Įgyvendinant Konstitucinio Teismo išsakytą teisės doktriną, kad visi ribojimai, susiję su verslo apribojimais, turėtų būti numatyti tik įstatymuose, Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme ir Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatyme nustatytos tam tikrų licencijų, leidimų, rašytinių sutikimų neišdavimo, galiojimo sustabdymo, galiojimo sustabdymo panaikinimo ir galiojimo panaikinimo sąlygos, darančios įtaką ūkio subjektų veiklai ir jos tęstinumui.

Priimtais teisės aktais taip pat konsoliduotos institucijų funkcijos, t. y. sprogmenų gamybos, prekybos sprogmenimis, sprogmenų naudojimo licencijavimo ir sprogmenų civilinės apyvartos kontrolės funkcijos.

Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatyme nustatyta, kad sprogmenų civilinės apyvartos kontrolę pagal kompetenciją atlieka Policijos departamentas, teritorinės policijos įstaigos, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, Vyriausybės įgaliotos institucijos.

nustatyta, kad licencijas verstis sprogmenų gamyba, prekyba sprogmenimis ir sprogmenų naudojimu, taip pat rašytinius sutikimus verstis licencijuojama veikla Lietuvos Respublikoje bei leidimą laikyti sprogmenis išduoda, jų galiojimą sustabdo ir panaikina Policijos departamentas;

Įstatyme nustatyti leidimo laikyti sprogmenis galiojimo sustabdymo, leidimo galiojimo sustabdymo panaikinimo ir leidimo galiojimo panaikinimo pagrindai;

Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatymas papildytas nuostata, apribojančia teisę asmenims, apie kuriuos turima duomenų, kad jie kelia grėsmę kitų asmenų ar savo gyvybei ar sveikatai, nuosavybei, viešajai tvarkai ar visuomenės saugumui, dirbti darbą, susijusį su sprogmenų apyvartos licencijuojama veikla.

Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatymas priimtas už balsavus 99 Seimo nariams, nė vienam nebuvus prieš ir 2 parlamentarams susilaikius.

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme nustatyta, kad  Civilinėje apyvartoje esančių ginklų, jų savininkų ir valdytojų apskaitą tvarko Policijos departamentas) kartu su apskričių vyriausiaisiais policijos komisariatais). Duomenis apie civilinėje apyvartoje esančius A, B, C kategorijų ginklus, jų savininkus ir valdytojus Ginklų registro  nuostatuose nustatyta tvarka Ginklų registrui teikia vidaus reikalų ministro įgaliota įstaiga

Įstatymas papildytas nuostata, reglamentuojančia, kad leidimas įsigyti, leidimas laikyti ir leidimas nešiotis B, C kategorijų ginklus neišduodamas fiziniam asmeniui, dėl kurio dėl mokestinės nepriemokos ar baudos už administracinį nusižengimą priimtas sprendimas dėl priverstinio išieškojimo.

Už Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas balsavo 93 Seimo nariai, nė vieno nebuvo prieš, 4 susilaikė.

 

Parašykite komentarą