DHL nugabeno juodąjį raganosį į Afriką

 – Juodojo raganosio patelė vardu Eliska iš Čekijos pergabenta į Tanzanijos draustinį

 – DHL parūpino lėktuvą boing 757-200, kad kelionė būtų kuo trumpesnė ir patogesnė gyvūnui

DHL, pasaulyje pirmaujanti skubių siuntų pristatymo bendrovė, įvykdė dar vieną gyvūnų transportavimo projektą ir pergabeno juodąjį raganosį iš Čekijos į Tanzaniją. 3ių metų raganosio patelės vardu Eliska perkėlimas į gamtinį rezervatą Tanzanijoje yra gyvūnų išsaugojimo projekto dalis, kurią vykdo George Adamson Wildlife Preservation Trust organizacija, ir kurios tikslas yra padėti išsaugoti nykstančias gyvūnų rūšis natūralioje aplinkoje. 

„Eliskos transportavimas į Tanzaniją yra dar vienas gyvūnų projektas, kuriuo DHL Express gali didžiuotis ir tuo pačiu prisidėti prie nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojimo“ – sako DHL Express vadovas Ken Allen. „Mes nepaprastai džiaugiamės, kad turim galimybę transportuoti šį gražų gyvūną namo į Afriką ir tokiu būdu dalyvauti rytų juodųjų raganosių populiacijos išsaugojime. Tokie sudėtingi projektai kaip šis, kur negalima padaryti jokios klaidos, leidžia mums parodyti, kad DHL yra stiprūs turėdami savo siuntų tinklą ir profesionalius logistikos ekspertus.“

Eliskos gabenimu rūpinosi apie 40 DHL specialistų pradedant žemės pervežimo logistais, baigiant aviacijos ir muitinės tarpininkais, kurie net 5iose šalyse rūpinosi reikiamais dokumentais bei sertifikatais. Raganosė, sverianti 900kg, nuvežta iš Čekijos Dvur Kralove zoologijos sodo, kuriame ji gimė 2012m, į pagrindinį Europos siuntų paskirstymo punktą Leipcige, Vokietijoje. Ten ji buvo pakrauta į lėktuvą boing 757-200, specialiai pritaikytą transportuoti gyvūną. Iš Leipcigo lėktuvas tiesiogiai skrido daugiau nei 6500km į Kilimandžaro oro uostą Tanzanijoje, iš kur Eliska krovininiu automobiliu pervežta į savo naujuosius namus laukinės gamtos rezervate. Visos kelionės metu raganosę lydėjo ir prižiūrėjo specialistų komanda, kurioje buvo ir vienas geriausių juodųjų raganosių veterinarų dr. Pete Morkel. Į lėktuvą buvo pakrauta ir penki konteineriai maisto bei vandens.

„Džiaugiamės, kad DHL galėjo mums pagelbėti šiame projekte, nes toks gyvūnas gali būti patikėtas tik partneriams, galintiems garantuoti saugų gyvūno pergabenimą. Kadangi mums nebereikėjo rūpintis transportavimu, tai visą dėmesį galėjome skirti raganosio naujojo gyvenimo Afrikoje adaptacijai“ – sako Tony Fitzjohn, The George Adamson Wildlife Preservation Trust organizacijos vadovas.

Juodieji raganosiai priklauso vienai labiausiai nykstančių žinduolių grupei, kurių populiacija Afrikoje XXa. pabaigoje ypač pradėjo mažėti dėl suintensyvėjusio brakonieriavimo. Šiai dienai visame pasaulyje tokių raganosių priskaičiuojama iki 800. Dvur Kralove zoologijos sodas, kuriame Eliska ir gimė, yra gerai žinomas dėl juodųjų raganosių veisimo. Šiai dienai šiame zoologijos sode jau yra gimę 43 raganosiai.

„Eliskos išvykimas yra ir džiugus, ir liūdnas įvykis mūsų zoologijos sodui. Mums labai liūdna atsisveikinti su vienu mylimiausių gyvūnų, bet tuo pačiu esame laimingi, kad prisidėjome prie nykstančių gyvūnų išsaugojimo projekto ir nekantraujame pamatyti kaip Eliska adaptuosis naujoje aplinkoje“ – sako Premysl Rabas, Dvur Kralove zoologijos sodo direktorius. „Pasiruošimas raganosio kelionei į Tanzaniją užtruko ne vieną mėnesį kruopštaus planavimo, ir mes esame tikri, kad su DHL jos kelionė yra patikimose rankose“.

Per pastaruosius keletą metų DHL prisidėjo prie keleto gyvūnų išsaugojimo projektų, tarp kurių trijų juodųjų raganosių gabenimas iš Jungtinės Karalystės į Tanzaniją 2012m, dviejų Sumatros tigrų gabenimas iš Australijos ir Amerikos į Londono zoologijos sodą. 2013m dvi pandos pervežtos iš Kinijos į Belgijos rezervatą, kuriame viena pandų susilaukė jauniklio.

Parašykite komentarą