Tolerancijos korupcijai indekso tyrimas: VMI darbuotojai netoleruoja korupcijos

2016 m. birželio 30 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) informuoja, jog, siekiant nustatyti institucijos darbuotojų bendrą požiūrį į korupciją, kiek plačiai paplitęs šis reiškinys ir koks darbuotojų santykis su korupcinio pobūdžio apraiškomis, 2016 m. II ketvirtį atliktas VMI darbuotojų tolerancijos korupcijai indekso tyrimas.

Tyrimo metu 2512 VMI darbuotojų atsakė į anoniminės anketos klausimus. Jo rezultatai parodė, kad 78 proc. respondentų žino, kur kreiptis norint pranešti apie korupcijos atvejus. 71 proc. apklausoje dalyvavusių darbuotojų teigė, kad yra girdėję apie VMI vykdomas korupcijos prevencijos priemones ir nurodė, kad tai yra teisės aktų projektų vertinimas antikorupciniu požiūriu, kovos su korupcija programos (daugelis respondentų žino, kad VMI turi pasitvirtinusi korupcijos prevencijos programą), veiklos sričių antikorupcinė analizė ir vertinimas, sudarytos galimybės tiek mokesčių mokėtojams, tiek VMI darbuotojams pranešti apie galimą korupciją (pasitikėjimo telefonas, programėlė „Pranešk”, fizinės pašto dėžutės ir kt.) bei kitas.

Tik 3 proc. dalyvavusiųjų apklausoje pažymėjo, jog yra paplitusi situacija, kai norima papildomai atsilyginti VMI darbuotojams, 53 proc. nurodė, kad tokia situacija nepaplitusi, o likę 44 proc. teigė, jog apie tokią situaciją nieko negali pasakyti.

Pasak apklausoje dalyvavusių VMI darbuotojų, tik 5 procentams (136 darbuotojams) yra tekę susidurti su kyšio siūlytojais.

Iš 2376 respondentų nurodžiusių, kad nėra buvę situacijų, kai jiems ar jų kolegai buvo siūlomas kyšis ar buvo kitaip darbe susidūrę su korupcija, beveik 79 proc. visų respondentų atsakė, kad jeigu ateityje susidurtų su korupcijos apraiškomis darbe, apie tai praneštų. VMI – tai pirmasis tyrimas, tačiau antikorupcinės priemonės įgyvendinamos ne vieneri metai. VMI įgyvendinamos korupcijos prevencijos tikslas – „nulinė“ tolerancija korupcijai. Siekiant šio tikslo bei didinant VMI dirbančių asmenų antikorupcinį sąmoningumą ir principingumą, VMI yra vykdomos įvairios korupcijos prevencijos priemonės: VMI yra patvirtinta ir vykdoma Valstybinės mokesčių inspekcijos 2016–2018 m. korupcijos prevencijos programa, periodiškai VMI darbuotojams vykdomi mokymai korupcijos prevencijos temomis, atliekamas VMI parengtų teisės aktų projektų antikorupcinis vertinimas, yra patvirtintas Valstybinės mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojo elgesio kodeksas ir kt.

Siekiant užtikrinti mokesčių mokėtojų duomenų saugumą, visi VMI darbuotojų VMI informacinėse sistemose atliekami veiksmai yra fiksuojami ir nuolat kontroliuojama, ar VMI darbuotojai teisėtai tvarko duomenis VMI informacinėse sistemose. Taip pat išorės auditoriai patvirtino, kad VMI atitinka ISO 27001 standarto reikalavimus. Atitiktis šio standarto reikalavimams patvirtina, kad institucijos informacijos saugumo valdymo sistema ir pačia institucija dėl informacijos saugumo užtikrinimo galima pasitikėti.

VMI yra sudarytos sąlygos įvairiais pranešėjui patogiais būdais pranešti apie netinkamą arba neteisėtą VMI darbuotojų elgesį, korupcinio pobūdžio pažeidimus VMI (anoniminiu pasitikėjimo telefonu 1882, naudojant mobiliąją programėlę „Pranešk“, elektroniniu paštu korupcijosprevencija@vmi.lt, mokesčių mokėtojų aptarnavimo vietose įrengtose specialiai tam skirtose pašto dėžutėse paliekant pranešimą arba tiesiogiai kreipiantis į VMI prie FM Vidaus saugumo skyrių).

Su visa tyrimo medžiaga bei VMI taikoma korupcijos prevencija galima susipažinti nuorodoje: http://goo.gl/2G80cc.

Parašykite komentarą