Pirmadienį prie Prezidentūros rengiama Palaikymo akcija priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: 2016-07-04, pirmadienis
Renginio pradžia: 12:00
Renginio vieta: Lietuvos Respublikos Prezidentūra

Pirmadienį prie Prezidentūros rengiama Palaikymo akcija priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui

 Viešojoje erdvėje sklinda klaidinanti informacija apie birželio 28 d. LR Seimo priimtą Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. LR Prezidentė yra raginama šį įstatymą vetuoti, remiantis nepagrįstais ir medicinos mokslui prieštaraujančiais argumentais.

Pirmadienį 12 val. prie Prezidentūros vyks „Palaikymo akcija priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui“.

 Akcijos tikslas palaikyti priimtą įstatymą, nes jis užtikrins nevaisingų porų ir vaikų interesus, nesumažins pagalbinio apvaisinimo procedūrų veiksmingumo ir nesukels papildomos rizikos moters sveikatai. Priimto įstatymo nuostatos gina ne verslo, bet pacientų interesus. Todėl Prezidentės prašoma jį pasirašyti.

 Akcijos metu Prezidentei bus pateikta peticija su Lietuvos gyventojų parašais.

http://laisvavisuomene.lt/del-zmogiska-gyvybe-saugancio-ir-nevaisingu-poru-bei-pradeto-vaiko-interesu-pusiausvyra-uztikrinancio-pagalbinio-apvaisinimo-istatymo-pasirasymo/

 „Embrionų šaldymui egzistuoja alternatyva – kiaušialąsčių šaldymo technologija, kuri taip pat apsaugo moteris nuo papildomo hormoninio stimuliavimo tuo atveju, kai pirmasis dirbtinio apvaisinimo bandymas nepavyksta. Tačiau įstatymui prieštaraujantys asmenys vieningai tikina, kad embrionus šaldyti yra efektyviau (tikimybė susilaukti vaiko didesnė, mažiau kainuoja ir pan.). Tačiau tai neatitinka realių mokslo duomenų. Pagalbinio apvaisinimo procedūrų efektyvumas taikant kiaušialąsčių šaldymą netgi šiek tiek didesnis. O embrionų šaldymo/atšildymo procesuose apie pusė jų žūva. Todėl priimtas įstatymas draudžia bereikalingą žmogiškos gyvybės naikinimą ir siūlo įsisavinti naujas, pažangias ir veiksmingas technologijas. Jos nelabai patogios dabar klestinčiam verslui, nes teks įsisavinti naujus metodus, bet pacientai nuo to tik laimėtų – atsirastų konkurencija dėl paslaugų kainų ir kokybės. Be to, įstatymas sprendžia ne vien techninius, medicininius, efektyvumo ar ekonomiškumo klausimus. Įstatyme svarbus žmogiškumo klausimas – kaip elgiamės su mažiausiais iš mūsų. Ar galima, siekiant padėti nevaisingai porai susilaukti vieno vaiko, sunaikinti keletą jo brolių ir seserų? Kam tai daryti, jei yra puiki alternatyva?“, – klausia Laisvos visuomenės instituto vadovė Kristina Zamarytė – Sakavičienė.

 Nacionalinė sveikatos taryba atkreipia dėmesį, kad kiaušialąsčių šaldymas (vitrifikacįja) vis dažniau susilaukia pripažinimo ne tik ją, kaip vienintelę ir alternatyvią embrionų šaldymui galimybę įteisinant teisės aktais (Italija, Malta), bet ir medicinos bendruomenėje. Pavyzdžiui, Amerikos reprodukcinės medicinos draugija (American Society of Repioductive Medicine) dar 2012 m. paskelbė, kad kiaušialąsčių šaldymas medicinoje daugiau nėra laikomas eksperimentiniu. Todėl priimtas įstatymas atitinka naujausius mokslo pasiekimus bei sudaro sąlygas užbaigti teisinį reprodukcinės sveikatos srities reglamentavimą.

Parašykite komentarą