NDNT saugiuosius dokumentus keičia elektroniniais

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuo liepos 1-osios keičia darbingumo ir neįgalumo lygių bei specialiųjų poreikių ir lengvojo automobilio įsigijimo bei jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikių nustatymo pažymų formą.

Pažymos, kurias neįgalieji pateikia išmokas dėl negalios mokančioms institucijoms – SODRAI ir savivaldybių socialinių paslaugų skyriams arba seniūnijoms – iki šiol buvo spausdinamos ant saugiųjų dokumentų blankų.

„Pasitelkiant šiuolaikines technologijas atsisakoma perteklinio spausdintų blankų naudojimo. Naujoji tvarka bus patogesnė ir paprastesnė visiems, gaunantiems negalios išmokas“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Saugieji dokumentai su technologine apsauga tapo netikslingi, nes tarnyba aktualius duomenis SODRAI ir savivaldybėms pateikia per informacinę sistemą. Taip patogiau ir greičiau klientui – atlikus negalios vertinimą, duomenys minėtoms institucijoms perduodami tiesiogiai.

Tačiau prašymų ir kitų reikalingų dokumentų pateikimo išmokas mokančioms institucijoms tvarka lieka ta pati.

Nuo šiol klientai NDNT interneto svetainėje gali užsiregistruoti jiems patogiu laiku atvykti pateikti dokumentus, parašyti prašymą gauti negalios vertinimo akto kopiją arba tarnybos išduotų dokumentų dublikatus (darbingumo ir neįgalumo lygių, specialiųjų poreikių pažymų, neįgaliojo pažymėjimo ir pan.). Be to, naujoje informacinėje sistemoje galima nurodyti patogų dokumentų gavimo būdą – registruotu laišku arba atsiimti asmeniškai.

Taip pat sukurta galimybė pasitikrinti atliekamo negalios vertinimo būklę arba peržiūrėti ankstesniųjų istoriją. Tam tereikia svetainėje susikurti savo profilį.

Išmanioji sistema padeda mažinti neįgalių asmenų administracinę naštą, o paslaugas gauti patogiu laiku ir patogioje vietoje, kartais net neišėjus iš namų.

Ryšių su visuomene skyrius, tel. (8 5) 266 81 91, 266 81 66.

Parašykite komentarą