Premjeras A. Butkevičius: pasikeitus saugumo situacijai, privalome geriau pasirengti atsakui į grėsmes

Antradienį Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius dalyvavo Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atidarymo renginyje. Šiame centre, įsikūrusiame J. Žemaičio Lietuvos karo akademijos teritorijoje, bus analizuojama nacionalinė kibernetinio saugumo situacija ir teikiama informacija, kaip spręsti iškilusias grėsmes.

„Pastaraisiais metais radikaliai pasikeitus saugumo situacijai, privalome geriau pasirengti atsakui į iškylančias naujas grėsmes. Tai dažnėjančios kibernetinės atakos, kurios gali rimtai sutrikdyti valstybinių įstaigų komunikaciją, skleisti pavojingą dezinformaciją viešojoje erdvėje. Ukrainos pavyzdys liudija, kokie atkaklūs karai už žmonių protus vyksta virtualioje erdvėje ir kaip svarbu apsaugoti energetikos bei kitus gyvybiškai svarbius sektorius“, – Nacionalinio kibernetinio saugumo centro svarbą pažymėjo premjeras A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas akcentavo, kad NATO viršūnių susitikime valstybės narės įsipareigojo stiprinti savo kibernetinę gynybą ir sistemų atsparumą, gebėjimą savarankiškai atremti atakas. „Tokios atakos gali būti vertinamos kaip vienos ar kelių Aljanso narių užpuolimas. Todėl kibernetinė gynyba tampa kolektyvinės gynybos dalimi, o kibernetinę erdvę nutarta pripažinti penktuoju operaciniu domenu“, – sakė Ministras Pirmininkas.  

Premjeras pažymėjo, kad plėtojant kibernetinio saugumo sistemą, jau yra priimtas Kibernetinio saugumo įstatymas, o šiandien atidaromas Nacionalinį kibernetinio saugumo centras. „Turime galimybę tapti valstybe, demonstruojančia lyderystę kibernetinio saugumo srityje, pasiekusia aukštą saugumo brandos lygį. Todėl šis centras  turi dirbti labai profesionaliai, atsakingai ir kruopščiai, ieškodamas naujų ir tobulindamas esamus atsako į grėsmes sprendimus“, – pažymėjo Vyriausybės vadovas A. Butkevičius. 

Parašykite komentarą