CEER Vartotojų konferencijoje – dėmesys aktyvesniam vartotojų dalyvavimui energetikos rinkoje

Liepos 11 d. Briuselyje (Belgijos Karalystė) kasmetinėje Europos energetikos reguliuotojų tarybos (angl. Council of European Energy Regulators – CEER) organizuojamoje Vartotojų konferencijoje didžiausias dėmesys buvo skiriamas būdams, kaip paskatinti vartotojus aktyviau įsitraukti bei pasinaudoti turimomis teisėmis energetikos sektoriuje, – informuoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Pastebima, kad energetikos sektoriaus liberalizavimo nauda vis dar nepasiekia energijos vartotojų: trūksta informacijos apie vartotojų teises, ne visi vartotojai turi prieigą prie savo suvartojamos energijos duomenų, tiekėjo keitimo procedūros vis dar ilgos ir sudėtingos, daugiausiai vartotojų skundų gaunama dėl su sąskaitomis už suvartotą energiją susijusių duomenų.

Kartu konferencijoje ypač akcentuota inovacijų ir technologijų įtaka energetikos sektoriui, kas ir turėtų paskatinti vartotojus tapti aktyviais energetikos rinkos dalyviais, užtikrinti jų teisę gauti aktualią informaciją apie energijos vartojimą. Kaip gerosios praktikos pavyzdžiais skatinant technologijų plėtrą energetikos sektoriuje buvo minimos Šiaurės šalys, Estijos atvejis (pažangiosios matavimo priemonės diegiamos visiems buitiniams vartotojams).

CEER Vartotojų konferencija kaip tik vyko tuo metu, kai  Europos Komisija rengia teisinius pasiūlymus, kurie peržiūrės elektros energetikos sektorių, energijos efektyvumą, atsinaujinančių šaltinių plėtrą reglamentuojančius europinius teisės aktus. Šie teisiniai pasiūlymai turėtų būti pristatyti iki metų pabaigos ir juose ypatingas dėmesys bus skiriamas vartotojų teisėms. Taip pat rugsėjį Europos Komisija išimtinai vartotojų vaidmeniui energetikos sektoriuje stiprinti išplatins taip vadinamąjį Vartotojų paketą (angl. Consumer Package).

Daugiau informacijos apie renginį galima rasti čia.

Parašykite komentarą