Lietuva ir Kroatija – strateginės partnerės įgyvendinandt energetikos projektus

Ketvirtadienis, liepos 21 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Kroatijos Prezidente Kolinda Grabar-Kitarovič. Kroatijos vadovė Lietuvoje lankosi su oficialiu vizitu. Šiandien po susitikimo Prezidentūroje valstybių vadovės dalyvaus iškilmingoje Kroatijos ambasados Lietuvoje atidarymo ceremonijoje.

Prezidentė pabrėžė, jog Lietuvą ir Kroatija sieja glaudūs politiniai ir ekonominiai ryšiai, artimos pozicijos aktualiausiais ES ir NATO klausimais. Susitikime kalbėta apie tolesnį dvišalio bendradarbiavimo stiprinimą, Varšuvoje vykusio NATO viršūnių susitikimo rezultatus, padėtį Europoje, susiklosčiusią po JK žmonių apsisprendimo išstoti iš ES, migracijos krizės keliamus iššūkius.

Ypatingas dėmesys susitikime skirtas strateginių energetikos projektų įgyvendinimui. Tik per 3 metus SGD terminalą įrengusi Lietuva Kroatijoje laikoma sėkmės pavyzdžiu, kaip užsitikrinti energetinį saugumą ir lankstų, diversifikuotą dujų tiekimą. Sekdama mūsų pavyzdžiu, Kroatija ketina statyti analogišką SGD terminalą Krko saloje. Todėl šios šalies energetikus labai domina Lietuvoje sukaupta patirtis. Už Klaipėdos SGD terminalo projekto įgyvendinimą atsakinga įmonė „Klaipėdos nafta“ yra pasirengusi prisidėti prie šio Adrijos jūros regionui ir visai ES strateginio projekto.

Vizito Prezidentūroje metu Lietuvos energetikos ir Kroatijos ekonomikos ministrai pasirašė dvišalį Memorandumą dėl bendradarbiavimo energetikos srityje, kuriame pabrėžiama strateginė Lietuvos ir Kroatijos partnerystė plėtojant energetikos sektorius, sutariama kartu įgyvendinti SGD infrastruktūros projektus ir keistis patirtimi vystant regionines elektros rinkas. Lietuva taip pat perduos Kroatijai savo patirtį dėl Ignalinos AE uždarymo.

Lietuva ir Kroatija bendradarbiauja ir ugdydamos SGD specialistus. Birželį Klaipėdos ir Rijekos universitetai pasirašė sutartį dėl studentų ir dėstytojų mainų. Pirmieji vizituojantys kroatų dėstytojai į Lietuvą dėstyti atvyks jau šį rugsėjį.

Susitikime taip pat kalbėta apie ES ir NATO kaimynystėje kylančias grėsmes bei priemones joms atgrasyti. Valstybių vadovės teigiamai įvertino NATO sprendimą stiprinti rytinį Aljanso flangą ir Baltijos šalyse bei Lenkijoje dislokuoti tarptautinius batalionus. Kroatijos kariai ketina prisijungti  prie Vokietijos vadovaujamo bataliono Lietuvoje.

Lietuvos ir Kroatijos vadovės išreiškė tvirtą politinę paramą Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūrų iniciatyvai, kuria siekiama stiprinti regioninį bendradarbiavimą, įgyvendinti strateginius energetikos ir transporto projektus, skatinti sėkmingą šių regionų ekonominę raidą.

Šalies vadovė pabrėžė, jog per pastaruosius metus stiprėja Lietuvos ir Kroatijos verslo ryšiai. Prekyba nuo 2014 m. padidėjo 61 proc. Lietuvos eksportuotojai domisi Kroatijos rinka – lietuviškų prekių eksportas į šią valstybę per pusantrų metų išaugo net 87 proc. Paklausi lietuviška prekė Kroatijoje yra sūris „Džiugas“. Vis daugiau lietuvių turistų atrandą Kroatijos kurortus.

Kaip gražų Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimo pavyzdį Prezidentė paminėjo faktą, jog daugiau nei trečdalį SGD terminalo-laivo „Independence“ įgulos sudaro kroatai, tarp jų ir abu kapitonai. Rytoj Kroatijos vadovė aplankys Klaipėdos terminalą ir susitiks su ten dirbančiais tėvynainiais.

Parašykite komentarą