Vyriausybėje tartasi, kokias prevencijos priemones taikyti kovoje su afrikiniu kiaulių maru

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ketvirtadienį Vyriausybės rūmuose susitiko su Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos, Lietuvos mėsos perdirbėjų ir Žemės ūkio rūmų atstovais aptarti klausimus, susijusius su afrikiniu kiaulių maru ir jo prevencijos priemonėmis.

Susitikimo, kuriame dalyvavo ir Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius, sutarta, kad būtina griežtinti kiaulių augintojų, tiek smulkiųjų, tiek ir stambiųjų, atsakomybę dėl biosaugos reikalavimų laikymosi. 

Pažymėta, kad VMVT įsipareigoja kompleksus, kuriuose fiksuojami maro židiniai, tikrinti kas mėnesį. Nors situacija stabili – užkratas neplinta, tačiau šiuo metu Lietuvoje afrikinis kiaulių maras nustatytas 19-oje savivaldybių, 5-iose vietose fiksuojami maro židiniai, kur yra taikoma taip vadinamoji „trečioji zona“ (kai nustatomi afrikinio kiaulių maro protrūkiai tik nekomerciniuose, smulkiuose ūkiuose). 

Susitikimo dalyviai taip pat sutarė, kad būtina toliau derėtis su Europos Komisija (EK) dėl galimybės apsvarstyti lanksčiau ir greičiau taikyti tam tikrų EK sprendimais nustatomų apribojimų panaikinimą „trečioje zonoje“. Tai leistų komerciniams kiaulių ūkiams sumažinti patiriamus nuostolius ir tęsti vykdomą veiklą, kartu suteikiant reikiamas garantijas tiek kitoms ES valstybėms, tiek trečiosioms šalims.

Parašykite komentarą