Viešojo sektoriaus informacija bus labiau prieinama

Susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus įsakymu patvirtintos viešojo sektoriaus duomenų atvėrimo rekomendacijos. Jomis apibrėžiami atviri duomenys, nustatomos jų atvėrimo sąlygos ir būdai. Taip siekiama didesnio viešojo sektoriaus informacijos prieinamumo ir pakartotinio naudojimo.

„Patvirtintos rekomendacijos – tai viešojo valdymo sektoriaus institucijoms parengtos gairės, kaip tinkamai atverti savo duomenis, kad naudojimasis jais būtų efektyvus, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. – Viešojo sektoriaus informacija yra vertingas resursas. Jį savo paslaugų ir produktų pridėtinės vertės plėtrai gali naudoti privatus sektorius, tad prieigos didinimas ir naudojimas turi reikšmingos įtakos ekonominiam ir socialiniam šalies gyvenimui.“

Susisiekimo ministro įsakymu patvirtintos rekomendacijos skirtos valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms, kurios, vykdydamos teisės aktuose nustatytas funkcijas, valdo ir teikia naudotojams informaciją, apdorojamą informacinių technologijų priemonėmis.

Šis teisės aktas patvirtintas pagal šalies Vyriausybės veiklos prioritetus, kurių tikslas – didinti valstybės institucijų tvarkomų informacijos rinkmenų duomenų prieinamumą ir pakartotinį naudojimą.

Europoje viešasis sektorius yra didžiausias informacijos gamintojas ir teikėjas. Šio sektoriaus institucijos ir įstaigos renka, kaupia, apdoroja, naudoja ir teikia informaciją daugelyje tokių veiklos sričių kaip ekonomika, geografija, orai, turizmas, verslas, švietimas, socialiniai reikalai. Privačių fizinių ir juridinių asmenų naudojimasis tokia informacija komerciniais arba nekomerciniais tikslais yra viešojo sektoriaus informacijos pakartotinis naudojimas.

 

Parašykite komentarą