Pažvelkite į žydintį vandenį iš arti

Kauno marių regioninio parko direkcija š. m. liepos 29 d. 17 val. kviečia užsukti į Girionių poilsiavietę. Gamtininkai pažada, kad tai bus puiki proga savaitgalį pradėti gamtoje. Čia galėsite ne tik pasigrožėti Kauno marių kraštovaizdžiu, bet ir iš arčiau pažvelgti į žalias marių akis. Taip, vasarą jos būna ne mėlynos, o žalios. O kodėl žalios? Galbūt jos žaliuoja iš pykčio dėl šiukšlinimo? Gal žalios jos yra simboliškai, kaip ir visi Kauno „Žalgirio“ fanai? O gal tai ateivių darbas? Nežinant tikrojo atsakymo, dar ne tokių versijų galima prikurti…

Iš tikrųjų, žalią spalvą lemia gamtinis procesas, kuris turi specialų pavadinimą – eutrofikacija. Liaudyje šis terminas vadinamas tiesiog vandens žydėjimu. Turbūt daugelis jau ne kartą stebėjo šį reiškinį pakrantėje, ar net užuodė. Tik dar ne visi žino, kodėl marios ima žydėti, kas dėl to kaltas, kaip to žydėjimo išvengti. Ar galima žmogui drąsiai bristi į tokį vandenį – juk antys braido. Kokie pavojai slepiasi toje žalumoje? Šią misteriją išaiškinti padės Lietuvos gamtos fondo atstovai.

Specialia įranga bus imami ir tiriami Kauno marių vandens mėginiai ir vandeny vešintys dumbliai – šiuos marias spalvinančius „menininkus“ pamatysite iš labai arti. Čia pat sužinosite, kurie iš jų gali kelti pavojų Kauno marioms ir kitoms vandens ekosistemoms.

Girionių poilsiavietė įsikūrusi ant vaizdingo Kauno marių kranto prie Girionių gyvenvietės. Kauno marių regioninio parko direkcija ragina jau penktadienį čia atvykti visus norinčius – bus tikrai įdomu!

Parašykite komentarą