Viešieji pirkimai pagal „Vilniaus vystymo kompaniją“: pirmiau darbai, sutartis – po to

Modernizuojant vieną Vilniaus darželių, viešieji pirkimai buvo tik imitacija

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vertinimų išvadose  – didžiojo kombinatoriaus Ostapo Benderio vertas atvejis. Vilniaus lopšelio-darželio „Ąžuolas“ ugdymo aplinkos atnaujinimo darbų papildomas viešasis pirkimas paskelbtas tada, kai didžioji dalis darbų jau buvo baigta.

Sutarties valdytoja – Vilniaus m. savivaldybės UAB „Vilniaus vystymo kompanija“, kuri ir vykdė šių darbų techninę priežiūrą. Vykdant darželio atnaujinimo darbus, prireikė papildomų statybos darbų, kuriems buvo paskelbtas papildomas 123 tūkst. 440 eurų vertės pirkimas. Kaip paaiškėjo, pirkimas tebuvo imitacija, nes „Vilniaus vystymo kompanija“ juo „nusipirko“ prieš kone pusę metų atliktus darbus. 

Tarnybos išvadose konstatuojama, jog, išanalizavus statybos darbų žurnalus, nustatyta, jog dalis darbų buvo atlikti gerokai iki paskelbimo apie jų pirkimą, taigi vykdytas pirkimas – tik jo imitacija, siekiant įteisinti jau sudarytą sandorį.

Sutarties „laimėtoja“ – pagrindinio partnerio UAB „Statybų kodas“ atstovaujama įmonių grupė. Joje, be minėto „Statybų kodo“ – UAB „Ukmergės statyba“, UAB „Stamena“ ir UAB „Irdaiva“. Pastaroji yra viena dažniausių Vilniaus švietimo ir gydymo įstaigose vykdomų statybos darbų laimėtojų (duomenys apie „Irdaivos“ dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose yra čia).  

“Panašu, jog “Vilniaus vystymo kompanija” žaidžia žaidimą “Kaip geriau pasislėpti nuo viešųjų pirkimų”. Jei rimtai, bendrovė taip demonstruoja ne tik neprofesionalumą, bet ir teisinį cinizmą”, – sako VPT direktorė Diana Vilytė.

„Irdaiva“ viena arba su partneriais taip pat figūruoja ir kitose statybos darbų rangos sutartyse, kurių valdytoja – „Vilniaus vystymo kompanija“, pvz., su Vilniaus m. lopšeliu-darželiu „Gluosnis“, Vilniaus sporto mokykla „Tauras“, Karoliniškių poliklinika, Vilniaus Jono Pauliaus II progimnazija, Vilniaus „Laisvės“ gimnazija ir Šv. Roko ligonine.

VPT vertinimo išvadą rasite čia.

Informacija apie „Vilniaus vystymo kompanijos“ viešuosius pirkimus: http://www.freedata.lt/vpt/bypo/120750163

Informacija apie „Irdaivos“ dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose: http://www.freedata.lt/vpt/searchContracts?q=irdaiva

Parašykite komentarą