Vėdinimo sistemos ligoninėse – aukštasis pilotažas

Ligoninė – tai pastatas, kurį atpažinsi iš tolo. Jo niekaip neįmanoma lyginti su tradiciniais daugiabučiais ar kitais universalesniais statiniais. Ligoninės projektuojamos ir statomos vadovaujantis labai griežtais principais ir taisyklėmis. Padidintas dėmesys skiriamas ir vėdinimo sistemoms. Jų diegimo užduoties patikėjimas kiekvienai šios srities įmonei yra ne tik iššūkis, bet ir darbo kokybės įvertinimas.

Reikalavimų gausa

Kaip pasakoja vėdinimo sprendimus diegiančios UAB „Amalva“ konsultantas Rimantas Kaulakys, ligoninės iš išorės gal ir neatrodo labai ištaigingai, bet dėl to nereikėtų apsigauti. Jų viduje darbuotis gali tik patys geriausieji, nes medicinos įstaigoms ir jų vėdinimo sistemoms taikomi patys aukščiausi standartai.

„Ryškiausias pavyzdys yra operacinės. Būtent joms taikomi patys aukščiausi reikalavimai. Pagrindinis skirtumas tarp įprastų patalpų ir operacinės yra higieniškumas. Reikalavimai jam yra gerokai aukštesni. Medicinos įstaigose, ir ypač operacinėse, oro apykaita būna žymiai didesnė nei gyvenamuosiuose namuose. Tarkim, juose yra reikalavimas, kad oras visiškai pasikeistų kartą per valandą. Tuo tarpu operacinėje šis skaičius išauga iki dešimčių ar net šimtų“, – sako pašnekovas.

Viena vertus, ligoninėse reikia pasiekti aukščiausius funkcionalumo rezultatus, bet tuo pačiu negalima sukelti ir papildomų pavojų žmonių sveikatai. Įsivaizduokite situaciją, kai operacinėje guli ir šiaip jau silpnas ligonis, o joje dar ir pučia stiprus oro srautas. Būtina paskirstyti orą taip, kad nesijaustų „vėjo“.

„Ligoninėse neišvengiamai didėja įrenginių gabaritai. Reikia surasti tinkamą vietą jiems sumontuoti. Taip pat aukštesni reikalavimai keliami ortakių sistemai bei oro išleidėjams. Visa tai dar turi būti ir patogiai aptarnaujama. Kitaip tariant, visi sprendimai yra sudėtingesni nei įprastuose pastatuose. Situaciją galima įdomiai palyginti su aviacija. Juk, regis, iš pirmo žvilgsnio lėktuvas neatrodo kažkuo ypatingas. Visos medžiagos jame atrodo gana įprastos, bet iš tikrųjų ten naudojami tik išbandyti ir sertifikuoti produktai. Kažkas panašaus yra ir ligoninėse“, – dėstė UAB „Amalva“ specialistas.

Vien užduoties patikėjimas jau yra pripažinimas

Specialistas pastebi, kad vėdinimo sistemų įrengimas medicinos įstaigoje – tai aukštasis pilotažas. Vėdinimo įrenginiams reikalavimai jose papildomai sugriežtinti. Juos gaminant naudojamos specialios medžiagos ir dangos, kad ant jų nesidaugintų mikrobai ir bakterijos. Turi būti numatytos ir patogios dezinfekavimo galimybės. Montavimo procesui irgi taikomi aukštesni reikalavimai. Atlikus darbus sistema labai atidžiai patikrinama siekiant įsitikinti, kad darbai atlikti tikrai kokybiškai. Nieko keisto, kad tokio tipo projektai įsimena ilgam.

„Mums, kaip gamintojams, didžiausią įspūdį palieka objektai, kuriuose įrenginiai arba labai dideli, arba jų labai daug, arba jie išsiskiria savo reikalavimais. Visada įsimena atvejai, kai reikia panaudoti visas savo žinias, kad įgyvendintum projektą. Galėtume paminėti Respublikinę Vilniaus universiteto ligoninę Lazdynuose. Ten iš tikrųjų buvo labai aukšti reikalavimai, panaudota pati naujausia ir kokybiškiausia įranga“, – pasakojo UAB „Amalva“ konsultantas.

Ligoninių statybos sritis gal ir nėra tokia dinamiška, bet ji specifinė tuo, kad keliami vis aukštesni saugumo ir higieniškumo reikalavimai. Kad neatsiliktum nuo jų, privalai nuolat mokytis, stengtis būti pačiu geriausiu. „Norėčiau pridurti, kad mes pirmieji Lietuvoje pradėjom gaminti tokią vėdinimo įrangą, kuri skirta būtent ligoninėms. Didelėje dalyje mūsų šalyje renovuotų ligoninių šiuo metu veikia būtent mūsų pagaminta vėdinimo įranga. Be abejo, vien tokios užduoties patikėjimas jau yra pripažinimas. Visgi tai rimtas iššūkis. Viską būtina rimtai išanalizuoti, priimti teisingiausius sprendimus. Tam, kad pasiektum reikiamus rezultatus, reikia viską tiksliai apskaičiuoti, todėl mūsų įranga veikia nepriekaištingai“, – įsitikinęs R. Kaulakys.

Ligoninėse montuojama pati pažangiausia vėdinimo įranga. UAB „Amalva“ nuotr.

Parašykite komentarą