15min kviečia į tarptautinį žurnalistikos forumą apie faktų tikrinimą

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: 2016-08-19, penktadienis
Renginio pradžia: 09:00
Renginio vieta: Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (Vokiečių g. 10, 402 aud.)

Pradėjęs faktų tikrinimo žurnalistikos iniciatyvą „Patikrinta 15min”, naujienų portalas 15min šį penktadienį kviečia į tarptautinį forumą apie faktų tikrinimą politikos žurnalistikoje „Truth Matters“. Jame pranešimus skaitys garsiausių JAV leidinių atstovai, vyks aktualios diskusijos apie žiniasklaidos darbą per rinkimus. 

„Pastarieji pasaulio politiniai įvykiai kelia vis didesnį nerimą, kad piliečiai pasiklysta didžiuliame informacijos sraute ir politikus vis dažniau vertina remdamiesi emocijomis, o ne faktais. Todėl žiniasklaida gauna naują užduotį. Ji turi padėti skaitytojams suvokti, ar jie nėra maustomi. Štai JAV, Didžiojoje Britanijoje faktų tikrinimu ir politikų žodžių vertinimu užsiima beveik kiekviena rimta redakcija“, – sako šio forumo organizatorė, 15min žurnalistė Liepa Želnienė, kviečianti Lietuvos žurnalistus ir politikus į penktadienio renginį.

Vienas iš renginio pranešėjų, populiariausio JAV faktų tikrinimo portalo „PolitiFact“ vykdantysis direktorius Aaronas Sharockmanas teigia, kad šis žiniasklaidos žanras padeda demokratijai tobulėti.

„Faktų tikrinimas yra svarbus įrankis žurnalistams priversti politikus atsakyti už savo žodžius ir neįkainojamas žinių šaltinis rinkėjams, kurie svarsto, už ką balsuoti. Demokratija klesti, kai rinkėjai yra apsišvietę, o politikai sąžiningai tarnauja žmonėms. „PolitiFact“, didžiausia faktų tikrinimo organizacija Jungtinėse Valstijose, faktus nuo fantazijų JAV politikoje skirsto nuo 2007 metų. Nuo to laiko faktų tikrinimo praktika išpopuliarėjo visame pasaulyje. Ten, kur tai įvyko, rinkėjai ir piliečiai džiaugiasi“, – sako A.Sharockmanas.

Rupjūčio 19-20 dienomis vyksiančiame forume, be A.Sharockmano, pranešimus skaitys ir diskusijose dalyvaus CNN redaktorė Emma Lacey-Bordeaux, Miami Herald žurnalistė Patricia Mazzei, Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo „Poynter“ institute vadovas Alexios Mantzarlis ir Lietuvoje veikiančio Rytų Europos studijų centro vadovas, TSPMI tyrėjas Linas Kojala.

Vizualiai patraukliai informaciją pateikti žurnalistus mokys „The Wall Street Journal“ multimedijų redaktorius Brianas McGillas.

Forume dalyvaus kelios dešimtys žurnalistų iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Moldovos, Baltarusijos, Ukrainos, Gruzijos, Azerbaidžano, Armėnijos bei Bosnijos ir Hercegovinos. 

Penktadienį, rugpjūčio 19 dieną, nuo 9 iki 12 val. forume „Truth Matters“ gali dalyvauti visi norintys. Renginys vyks Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (Vokiečių g. 10, 402 aud.).

Šioje dalyje galėsite išgirsti L.Kojalos pranešimą apie tiesos svarbą politikoje, diskusiją apie JAV prezidento rinkimus bei A.Sharockmano pranešimą apie faktų tikrinimą. 

Forumą „Truth Matters“ naujienų portalas 15min organizuoja drauge su JAV Valstybės departamento remiama mainų programa „Digital Communication Network“. Renginį remia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ir JAV ambasada Lietuvoje.

Parašykite komentarą