Ugninga flamenko judesių poezija

Penki šimtai – būtent tiek metų skaičiuoja aistringasis flamenkas, kurio ritmais rugpjūčio 25 d. 19 val. Vilniaus universiteto didįjį kiemą užlies fenomenalus šokėjas Federico Ordoñezas drauge su savo grupe. Atlikėjas Vilniuje lankosi pirmą kartą Kristupo vasaros festivalio ir Ispanijos Karalystės ambasados kvietimu. Čia jis pristatys flamenko muzikos ir šokio projektą „Emocijos“.

F. Ordoñezas jau ilgą laiką flamenko meno pasauliui žinomas šokėjas, choreografas ir mokytojas. Tačiau plačiajai publikai jis prisistatė dalyvaudamas 2015-ųjų metų Belgijos nacionalinės televizijos talentų šou. Čia Federico pakerėjo tiek vertinimo komisiją, tiek žiūrovus. Teisėjų buvo apibūdintas kaip nepaprastai charizmatiškas, artistiškas menininkas, visiškai užvaldantis sceną bei dėmesį.

Jis sėkmingai griauna nusistovėjusias klišes, jog flamenkas yra išskirtinai pietų Ispanijos čigonų menas. Gimęs Briuselyje, augęs ispano ir italės šeimoje, Federico mokytojauja bei koncertuoja įvairiuose pasaulio kraštuose ir teigia, kad flamenkas jau seniai peržengė bet kokias geografines ribas. „Mano tėvas kilęs iš Ispanijos šiaurės, kurios kultūra labai skiriasi nuo pietinio regiono ir tik atsitiktinumo dėka, vaikystėje patekau į flamenko pamokas,“ – sako F. Ordoñezas.

Karjeros pradžioje atlikėjas pasirodydavo dainininkės Belle Perez koncertinių turų metu. Taip jis kaupė lėšas savo svajonei – tapti profesionaliu flamenko šokėju. Svarbiausias pamokas iš pačių geriausiųjų F. Ordoñezas gavo studijuodamas Manuel Betanzos akademijoje, o įgūdžius tobulino šokio paslaptimis dalindamasis su Angel Atienza bei Isabel Bayon flamenko namų auklėtiniais. Vėliau jis prisijungė prie La Barraca teatro trupės, propaguojančias visas flamenko meno kryptis ir formas. Išskirtinis šokėjas, šioje trupėje iškilo kaip solistas, jam atsivėrė daugelio Europos teatrų scenos.

Šiuo metu choreografu Briuselio operos teatre La Monnaie dirbantis Federico, siekia išlikti ištikimas tradicijoms, tačiau turi savitą, labai asmenišką stilių. Tai kartu ir šventinis džiugesys, ir gilūs jausmai, kartais liūdesys. Menininko tikslas – sukelti publikai emocijų audrą. Tad jo pasirodymai – intymūs, priartinantys prie pačių flamenko šaknų, kuomet atlikėjai ir publika susilieja į vieną ugningą šokio sūkurį.

Scenoje kartu su F. Ordoñezu pasirodys vokalistas Estebanas Murillo, gitaristas Alexanderas Gavilanas bei perkusininkas Miguelis Angelo Orengo. Projekto meno vadovas yra gitaristas Carlosas Piñana, su kuriuo atlikėjas susipažino ir ne kartą bendradarbiavo dirbdamas įvairiuose Europos festivaliuose.

Flamenko emocijos F. Ordoñezo judesiais liesis rugpjūčio 28 d., ketvirtadienį, 19 val. VU didžiajame kieme.

Parašykite komentarą