Paskutinį vasaros savaitgalį – jubiliejinis džiazo festivalis Elektrėnuose

Rugpjūčio 27 dieną, šeštadienį, devintus metus iš eilės vasara Elektrėnuose bus palydėta džiazo ritmais. Mieste tarp Vilniaus ir Kauno vyks jubiliejinis – dešimtasis džiazo festivalis „Jaunystė 2016“, kurio istorija prasidėjo 1968 metais. Džiazo improvizacijos paskutinį vasaros šeštadienį liesis nuo 14.30 iki 23 valandos, nemokamo renginio metu pasirodys žinomi Lietuvos ir užsienio džiazo meistrai bei jaunieji talentai.

„1968-taisiais Elektrėnuose surengtas pirmasis džiazo festivalis Lietuvoje „Jaunystė” keliems dešimtmečiams buvo tapęs džiazo istorijos dalimi, tačiau prieš 9 metus kultūros entuziastų dėka jį pavyko atgaivinti ir paversti kasmetine tradicija. Atlikėjų sąrašas kasmet tampa vis gausesnis, jį papildo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio džiazo meistrų vardai“, – sakė festivalio „Jaunystė“ koordinatorius Vitas Umbrasas.

Elektrėnuose vyksiantį renginį tradiciškai pradės Lietuvos meno mokyklų jaunieji džiazo talentai.

Vėliau melomanų laukia pažintis su Švedijos gitaristu Daniel Olsen, kuris surengs pasirodymą kartu su džiazo vokaliste iš Lietuvos Rūta Švipaite.

„Koncertuose atlikdamas džiazo standartus ir bossa nova stengiuosi išnaudoti visas gitaros, akordų ir melodijų instrumento, galimybes. Nors mano stiliuje galima pajusti tokių solo gitaristų kaip Joe Pass ir Martin Taylor įtaką, tačiau gyvam kūrinių atlikimui iš tikrųjų įkvėpimo ieškau skirtingų dešimtmečių muzikoje – pradedant 60-tųjų džiazo žvaigždėmis Wayne Shorter ir Miles Davis,  baigiant šiandieniniais Kurt Rosenwinkel ir Brad Mehldau“, teigia Daniel Olsen.

Po Švedijos ir Lietuvos atlikėjų dueto festivalyje pasirodys Daugpilio diksilendas, vadovaujamas Arnold ir Irina Grinbert.

Vytauto Skudo vadovaujamas džiazmenų kvartetas ir atlikėja Eglė Petrošiūtė atliks JAV džiazo legendai Chet Baker dedikuotą programą.

Vakarinę programos dalį „Jaunystės 2016“ scenoje 19 valandą pradės vienas ryškiausių Lietuvos džiazo kolektyvų – šiais metais 20 metų jubiliejų švenčiantys daugelio tarptautinių festivalių dalyviai „Dainius Pulauskas group“.

Elektrėnų festivalio scenoje pasirodys ir dar vieni svečiai iš Švedijos – naujojo džiazo atlikėjais save krikštijanti grupė „Corpo“ su charizmatiškuoju saksofono ir fleitos meistru Mikael Godée.

Festivalyje tradiciškai dalyvaus ir Eugenijaus Vedecko vadovaujamas kolektyvas „The Magic Time Orchestra”, jau tapęs atgimusio „Jaunystės“ festivalio simboliu. Vilniaus bigbendas, muzikuojantis nuo 2004 metų, turi nemažą dalyvavimo tarptautiniuose džiazo festivaliuose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje patirtį.

Šių metų festivalį „uždarys“ profesionalių džiazo dainininkių trio „The Ditties“ – svingo karalienės atliks ankstyvojo džiazo muziką.

Parašykite komentarą