„Auksinis laureatų ruduo“ grįžta į biblioteką: susitikimas su rašytoja Birute Jonuškaite

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: 2016-09-06, antradienis
Renginio pradžia: 17:00
Renginio vieta: Kauno apskrities viešoji biblioteka (Radastų g. 2, 322 kamb.)

Vasarai baigiantis Kauno apskrities viešoji biblioteka tradiciškai kviečia į literatūrinių susitikimų ciklą „Auksinis laureatų ruduo“. Šis ruduo vėl džiugins pasimatymais su garsiais ir įdomiais lietuvių literatūros kūrėjais.

Pirmoji viešnia – prozininkė, poetė, vertėja Birutė Jonuškaitė, 2016 m. įvertinta Liudo Dovydėno bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premijomis. Susitikimas su kūrėja vyks rugsėjo 6 d., antradienį, 17 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, 322 kamb.).

Rašytoja yra išleidusi penkiolika knygų, jos kūryba išversta į anglų,  baltarusių, gruzinų, ispanų, kroatų, lenkų, rusų, prancūzų, slovėnų, ukrainiečių, vokiečių kalbas. Naujausias Birutės Jonuškaitės kūrinys „Maranta“ pripažintas geriausiu 2015 m. romanu. Nuo pat pirmo puslapio „Marantoje“ grumiasi gyvybė ir mirtis, kur gaivališka meilė gyvenimui ištveria pačius sunkiausius išbandymus, o žmonių likimų vingiai tokie sudėtingi ir netikėti, jog skaitytoją užburia ir nepaleidžia per visus knygos puslapius. Romanų „Baltų užtrauktukų tango“ ir „Didžiosios salos“ autorė šį kartą neapsiribojo savo kraštu, – romano veiksmo geografija labai plati – jis rutuliojasi ne tik Lietuvos-Lenkijos pasienyje, bet ir Varšuvoje, Paryžiuje, Amerikoje, Jeruzalėje. Kiekvienu atveju autorė sugeba parinkti įtikinamų detalių, kurios atspindi tų vietovių koloritą, žmonių gyvenimo būdą, socialinę ir dvasinę atmosferą.

Būtina pabrėžti, kad B. Jonuškaitės prozos kalbos grožis ir vaizdingumas jau ne kartą buvo akcentuotas literatūros kritikų. Romanas „Maranta“ – dar vienas puikus jos kalbinės klausos ir rašymo meistrystės įrodymas. Šiuolaikiniame suprastėjusia ir netgi labai prasta kalba parašytų tekstų lauke B. Jonuškaitės proza yra išskirtinė, jutimiška, intymi, moteriška.

B. Jonuškaitė savaitraščiui „Literatūra ir menas“ yra sakiusi, jos „kiekvienas rašytojas, kad ir ką ir kaip rašytų, visada rašo apie save. Iš savęs. Save. Kitaip ir būti negali. Iš savo odos neišsinersi, kad ir kaip norėtum užsislėpti, kad ir kokius literatūrinius žaidimus žaistum.“

Tad visus literatūros mėgėjus maloniai kviečiame į jaukų susitikimą.

Renginys nemokamas. Projektą „Auksinis laureatų ruduo“ dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Parašykite komentarą