Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ragina partijas pasirašyti susitarimą dėl Seimo narių mažinimo iki 101

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis Artūras Zuokas kreipėsi į šalies politines partijas ragindamas pasirašyti susitarimą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo iki 101, kuris taptų prioritetiniu darbu naujos kadencijos Seime.

“Gyventojų skaičius Lietuvoje per 26 Nepriklausomybės metus sumažėjo apie 800 000, Seimo narių skaičius, gyventojų skaičiui sparčiai mažėjant, išliko toks pat, o Seimo narių padėjėjų skaičius išaugo nuo 150 iki 600. Akivaizdu, kad valdžia turi tapti greitesnė, efektyvesnė, atsakingesnė, orientuota į tai, kad į valstybės valdymą įsitrauktų kuo daugiau Lietuvos piliečių. Visi suprantame, kad Seimo efektyvumas ir kokybė priklauso tikrai ne nuo Seimo narių skaičiaus, o nuo jų darbo kokybės”, – pabrėžė A. Zuokas.

Be to, Lietuvos teisinė bazė iš esmės jau sukurta ir suderinta su Europos Sąjungos teisine baze, todėl didžiausias dėmesys turi būti skiriamas esamų ir naujų įstatymų kokybiškam tobulinimui, ir tam nereikia tiek Seimo narių pajėgumų, kiek reikėjo tik atkūrus Nepriklausomybę.

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) primena, kad dar 2012 portalo DELFI užsakymu atlikta 2012 metais bendrovės “Spinter tyrimai” apklausa parodė, jog 91,7 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad Seime turėtų dirbti mažiau Seimo narių, o net 38,1 proc. pasisako už Seimo narių skaičiaus sumažinimą iki 101. Mažesnis Seimo narių skaičius kasmet leistų sutaupyti 5-6 milijonai eurų parlamentui išlaikyti skiriamų lėšų.

Be to, Lietuvoje 1 Seimo narys atstovauja 20 486 Lietuvos piliečiams, Suomijoje 1 parlamentaras atstovauja apytiksliai 27 433 gyventojams,  Danijoje – 31 884, Švedijoje – 27 460, Čekijoje – 37 220 gyventojams.

“Šiandien didelė problema yra ir tai, kad Seimo nariai nejaučia atsakomybės dėl savo priimtų sprendimų, todėl dar metų pradžioje siūliau, jog politikų atlyginimai bei priedai turi būti susieti su valstybės ekonomikos rezultatais. Lietuvos piliečių pasitikėjimas Seimu smarkiai krenta – net 63 proc. Lietuvos piliečių juo nepasitiki (2016 m. sausio mėn. „Baltijos tyrimai“), todėl kuo skubiau jį turime atkurti. Valdžia turi parodyti, kad tarnauja visuomenei, o ne savo interesams, ką matome pastaraisiais metais”, – sakė A. Zuokas.

Pasak A. Zuoko, būtina prailginti Seimo kadenciją iki penkerių metų, kad Seimo nariai sulauktų savo pačių priimtų sprendimų rezultatų ir galėtų prisiimti atsakomybę už juos, ilgesnės kadencijos sumažintų populizmą ir padidintų stabilumą valstybėje.

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) siūlo partijoms, naujai išrinktame Seime registruoti pataisą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo, kuriame būtų numatyta, kad Seimą sudaro Tautos atstovai – 101 Seimo narys, kurie renkami penkeriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu. Ir jau į 2020 metų Seimą būtų renkamas 101 Seimo narys.

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) susitarimą dėl dvigubos pilietybės ragina pasirašyti: Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Darbo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos rusų sąjungos partijas, partiją “Tvarka ir teisingumas”, Antikorupcinę N. Puteikio ir K. Krivicko koaliciją, S. Buškevičiaus ir Tautininkų koalicijai „Prieš korupciją ir skurdą”, Lietuvos liaudies partijai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – krikščioniškų šeimų sąjungai, Lietuvos žaliųjų partijai, politinei partijai „Lietuvos sąrašas”, Lietuvos rusų sąjungai. 

Parašykite komentarą