Kauno menininkų namuose dviejų parodų atidarymas!

Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio g. 56) rugsėjo 7 d. atidaromos dvi parodos: 17 val. Mūzų svetainėje  Alvaro Peña paroda „Geišos pasaulis“, Parodų salėje 18 val. parodos „Moterys Mene: Play (Žaidimai)” atidarymas. Parodos veiks iki rugsėjo 30 d. Įėjimas nemokamas.

Apie parodas

Alvaro Peña parodoje „Geišos pasaulis“ pristatomą darbų kolekciją, apibendrina pasikartojantys juodi, masyvūs linijų potėpiai, akimirką atrodantys anarchiški, o kitą – melancholiški. Tai perėjimas nuo diskomforto ir nerimo į susidomėjimą ar smalsumą, analizuojant žmogaus kasdienybės grožį, pasitelkus figūrų vaizdavimą pirmame plane, arba dangstymą po išraiškingomis linijomis ir plačiu spalvų spektru. 

Ekspresyvaus braižo tapytojas Alvaro Peña savo kūrybos visumoje, darbus sukūrė, radęs vidinę ramybę ir tylą, po kančių, beieškant naujų išraiškų formų. Galima suprasti, kad tai nėra sąmoningi ir loginiai proto galios sprendimai, o širdies pulsavimo ritmas, vedantis teptuką. Širdis ir ranka sąveikauja grožio ieškojime, suvokiant daugiau nei grynai estetinį pasigėrėjimą. 

Parodoje „Moterys Mene: Play (Žaidimai)” pristatomos menininkės iš Lietuvos: Valerija Dichavičienė, Solveiga Vaitkute, Agnė Palilionytė. Taip pat menininkės iš Airijos Wanda Zyborska, iš Ispanijos Lola Catalá ir Santi Garcia, iš Peru Jaqueline Rodrigues

Gyvenimas turi daug palyginimų: gyvenimas kaip knyga, gyvenimas kaip filmas, gyvenimas kaip žaidimas. Pastarasis palyginimas atsispindi tarptautinėje moterų menininkių parodoje „Moterys mene: Play (Žaidimas)”.

Nepriklausomai nuo asmeninės patirties, kultūrinių skirtumų, lyties – pirmiausia esame žmonės ir nuolat turime taikstytis ar net iki galo susitaikyti su aplinkos veiksnių kuriamomis neišvengiamybėmis. Mirtimi, vienatve, liūdesiu, džiaugsmu, bendryste, meile. Kiekvienas žmogiškumo elementas, beribiame jausmų spektre neribojamas instinktų, vienija žmonijos rasę, o šioje parodoje – menininkes moteris iš skirtingų pasaulio kraštų su, tikėtina, tolima viena kitai empirija. Drąsios, kovingos, šiuolaikiškos ir ryžtingos – pasakoja savo ar aplinkos gyvenimo išjautimą.

Moterys vadinamos dailiąja lytimi šiuo aspektu atskleidžiamos ir šioje parodoje, portretinių elementų darbuose. Tačiau sunku nepastebėti stiprybės nokautuojančiame žvilgsnyje ar kūno kalboje, sustingusioje ryžtingoje pozoje. Ne portretuose autorės nebūtinai tiesiogiai, tačiau pastebimai žymi jėgą: ne mergaitiškuose žaisluose, puikiai valdomuose moterų rankomis, nors rodytųsi priklausomų vyrams, nuo mažens kartojantiems „užaugęs būsiu pilotas” (bet tapusiems biržų makleriais – žaidėjais finansų lauke, pasirodžiusiame daug įdomesniu nei dangaus frontas, nes vyresniųjų sutarta jo nesidalinti).

Dalyje darbų estetika nukeliama į tolimesnį nei antrą planą, o gal apskritai naikinama siekiant pavaizduoti, kad moteriška pasaulėjauta gali būti žiauri, ne tik globėjiška. Žiūrovui siūlomos ne pačios patogiausios padėtys, ne patys įprasčiausi moterų pamėgti meniniai siužetai. Akibrokštas, kad moterys irgi gali planuoti strateginius veiksmus gyvenimo žaidimo lentoje, neminint meilės kaip pagrindinio kovos lauko, nes riziką jos mato panoraminio formato gyvenimo paveiksle. Dailiosios moters įvaizdį žeidžiantys nepageidautini skalpelio ar gamtos prisilietimai, įprastai maskuojami, kartais net iš gėdos, nepaisant, kad tai nebuvo pasirinkimo laisvės padarinys. Įgimti brokai, žvelgiant reklamų iššlifuotomis stagnacinėmis smegenimis ar akistata – sveikata reikalauja aukų.

Žodžio play interpretacija parodos autorių akimis įvairi. Tai klasikiniai žaidimai – klasės, jūrų mūšis, fragmentas šachmatų lentos. Kasdienis žaidimas priešais mirtį. Gyvenimo pjesė, rašyta ir iškvėpta nuo pirmo iki paskutinio atodūsio užkulisiuose, aktorės ir užfiksuota surežisuotoje scenoje. Žaismas – technika, spalvomis, formomis, net kombinacijomis. Parodos eksponatų visumoje – nuotaikų mainymas.

Kiek jausmų gali tilpti drobėje, fotografijoje, skulptūroje ar ant kompaktinės plokštelės paviršiaus? Daugiau nei vien atsakymą į šį klausimą, atskleis parodoje „Moterys mene: Play (Žaidimai)” pristatomos menininkės iš Lietuvos, Ispanijos ir Peru.

Parodos kuratorė Ina Minduiz
Tekstą parengė Monika Valatkaitė

Organizuoja: VšĮ studija „Mindiuzartė“ ir KMN.

Parašykite komentarą