VDI ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras: užkirskime kelią tuberkuliozės pavojui ugdymo įstaigose

Nuo rugsėjo 12 d. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pradeda bendrą iniciatyvą: vaikų ugdymo įstaigų patikrinimus, siekiant išsiaiškinti, ar tinkamai tikrinama šių įstaigų darbuotojų sveikata.

Tikrinimai rengiami remiantis NVSC informacija, pagal kurią sergamumas tuberkulioze Lietuvoje šiuo metu yra vienas didžiausių Europoje. Todėl viena iš prioritetinių visuomenės sveikatos priežiūros sričių – tuberkuliozės epidemiologinė priežiūra ugdymo įstaigose, ypatingą dėmesį skiriant jautriausios visuomenės grupės – vaikų – sveikatos saugai.

Lietuvos įstatymai reikalauja, kad, siekiant apsaugoti gyventojų sveikatą, turi būti atliekamas vaikų įstaigų darbuotojų sveikatos tikrinimas (medicininės apžiūros). Ugdymo įstaigų darbuotojai prieš pradėdami dirbti ir vėliau kasmet turi pasitikrinti sveikatą, ar neserga tuberkulioze, o esant epidemiologinei būtinybei – pasitikrinti, ar neserga kitomis užkrečiamosiomis ligomis. Tačiau pastaruoju metu pasitaiko atvejų, kai pedagogams diagnozuojama tuberkuliozė, nors jų sveikatos patikrinimų metu jokių ligos požymių nebuvo nustatyta.

Ugdymo įstaigų patikrinimai bus vykdomi darbo inspektoriams glaudžiai bendradarbiaujant su NVSC departamentais apskrityse: derinant tikrintinų ugdymo įstaigų sąrašus, aptariant bendrus inspekcinius veiksmus, patikrinimų rezultatus ir poveikio priemones už nustatytus teisės aktų pažeidimus.

Numatomi tikrinti klausimai: ar vaikų ugdymo specialistai pasitikrinę sveikatą dėl užkrečiamųjų ligų prieš įsidarbinant ir periodiškai kasmet; ar sudarytas darbuotojų, kurie darbe gali būti veikiami profesinės rizikos veiksnių, sąrašas; ar periodiškai tikrinama visų darbuotojų, dirbančių darbo aplinkoje, kurioje galima profesinė rizika, sveikata.

Šiais bendrais VDI ir NVSC tikrinimais toliau stiprinamas abiejų institucijų tarpžinybinis bendradarbiavimas ir keitimasis informacija, susijusia su svarbiausiomis visuomenės sveikatos problemomis.

Parašykite komentarą