Šeštadienį Seimas rinksis į paskutinę šios kadencijos sesiją

Rugsėjo 10 d., šeštadienį, 10 val. parlamentarai susirinks į eilinę Seimo IX (rudens) sesiją. Svarbiausius Seimo sesijos darbus pristatys Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus – Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Programa sudaroma atsižvelgiant į Vyriausybės, Seimo komitetų, frakcijų bei Seimo narių pasiūlymus. Po sesijos darbų pateikimo projekto svarstymas vyks Seimo komitetuose ir frakcijose.

Įregistruotame sesijos darbų programos projekte Nr. XIIP-4680 įrašyti beveik 500 teisės aktų projektai (be lydimųjų). Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti beveik 110, Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė – 4, Seimo nariai (frakcijos) – per 380 įstatymų projektų (be lydimųjų teisės aktų projektų).

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, susitikusi su Seimo komitetų pirmininkais bei Vyriausybės nariais pabrėžė, kad šios sesijos metu „prioritetu bus laikomi svarstymo stadiją komitetuose praėję ir priėmimo stadijoje likę teisės aktai, taip pat Vyriausybės pateikti projektai, kurie iš tiesų reikalingi, sistemiškai baigiant numatytą Vyriausybės programą“.

Nors sesijos darbų programoje įregistruota gerokai daugiau teisės aktų projektų, parlamento vadovės nuomone, iki naujos kadencijos Seimo darbo pradžios bus spėta apsvarstyti iki 200 teisės aktų.

Pirmąją sesijos dieną numatytas sesijos darbų programos projekto pristatymas, Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotų, Seimo priimtų – Darbo kodekso ir lydimųjų įstatymų, Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, Įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimo įstatymo projektų bei piliečių iniciatyva teikiamo Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projekto pateikimas.

Seimo Pirmininkė L. Graužinienė pabrėžė, kad sutrumpintos sesijos metu bus svarstomi tik į programą įtraukti klausimai, bus pradėtos kitų metų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto ir savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų svarstymo procedūros.

„Jeigu iškils būtinybė ir svarba, tarsimės su Ministru Pirmininku, kam bus skiriamas prioritetas. Kiekvieną savaitę susitikę išgryninsime tas sritis, kurios yra svarbiausios ir kurie teisės aktai turi būti priimti“, – pabrėžė Seimo Pirmininkė.

Tarp svarbiausių sesijos darbų programos prioritetų – darbo santykių teisinio reglamentavimo tobulinimas, juos liberalizuojant ir įtvirtinant darbo santykių lankstumą; paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti teisinio reglamentavimo pataisos.

Numatoma reglamentuoti dirbtinio (pagalbinio) apvaisinimo būdus, sąlygas ir principus; tobulinti  pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo mechanizmą.

Sesijos metu bus siekiama naujai reglamentuoti leidimo laikinai gyventi išdavimo sąlygas užsieniečiams, kurie ketina užsiimti inovatyviu verslu, nustatyti palankesnes sąlygas leidimui gauti stambių įmonių vadovams ir asmenims, kurie užsiima teisėta veikla Lietuvoje; nustatyti palankesnes sąlygos įsidarbinti studijuojantiems ir studijas baigusiems Lietuvoje užsieniečiams ir specialistams, kurių profesijos yra įtrauktos į trūkstamų Lietuvos darbo rinkoje profesijų sąrašą.

Aplinkos apsaugos srityje numatoma pakeisti veiklos saugomose teritorijose reglamentavimą, taip pat apsaugos ir tvarkymo saugomose teritorijose valdymą.

Vienu prioritetų bus siekis užtikrinti elektros energijos tiekimo ir elektros energetikos sistemos darbo saugumą ir patikimumą, efektyvių išmaniųjų elektros tinklų technologijų ir atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo elektros energetikos sektoriuje plėtros skatinimą.

Darbų programoje įrašyti projektai, kuriais siekiama skatinti smulkų ir vidutinį verslą, gerinti verslo aplinką ir konsultavimo paslaugų verslui prieinamumą.

Numatoma pateikti teisės aktų projektus, sustiprinsiančius investuotojų ir kitų finansinių ataskaitų vartotojų interesų apsaugą, užtikrinsiančius dar didesnę auditorių ir audito įmonių nepriklausomybę ir objektyvumą.

Teisės ir teisėtvarkos srityje bus siekiama priimti visuomeninių teisėjų (tarėjų) instituto teismuose koncepcijos projektą, teisės aktus, kuriais numatoma įvesti bendrą teisės kvalifikacinį egzaminą asmenims, pretenduojantiems tapti teisėjais, prokurorais ir advokatais, užtikrinti mediacijos (taikinamojo tarpininkavimo) plėtrą civiliniuose ginčuose.

Kovojant su smurtu mokyklose sesijos darbų programoje įrašyti projektai, kuriais siekiama užtikrinti, kad kiekvienoje bendrojo ugdymo mokykloje ir profesinio mokymo įstaigoje būtų vykdoma bent viena socialines ir emocines kompetencijas ugdanti prevencinė programa, kad nemokamą psichologinę pagalbą laiku gautų ir smurtaujantys, ir smurtą patiriantys vaikai, ir mokytojai.

Rudens sesijoje numatoma patvirtinti Lietuvos mokslo ir inovacijų politikos kaitos gaires, kuriomis vadovaujantis būtų kompleksiškai pertvarkoma Lietuvos mokslinių tyrimų sistema.

Sesijos programoje ir klausimai, kuriais numatoma pakeisti valstybės tarnybos santykių teisinį reglamentavimą ir tokiu būdu pritraukti į valstybės tarnybą naujus žmones bei išlaikyti aukštą jau dirbančių valstybės tarnautojų kvalifikaciją ir vertybines nuostatas.

Parašykite komentarą