Dėl kiaulių išskerdimo Afrikinio kiaulių maro buferinėje zonoje

Viešoje erdvėje pasigirdus atskirų Seimo narių ir jų prieš rinkimus agituojamų gyventojų  raginimams nukelti 2016 m. Rugpjūčio 12 d. VMVT direktoriaus įsakymu Nr. B1-653 nustatytą  kiaulių išskerdimo terminą, informuojame, kad tokie veiksmai papildomai kainuoja apie 60 tūkst. €/mėnesį bei didina Afrikinio kiaulių maro išplitimo riziką. Pvz. vakar Kėdainių mieste vėl buvo nustatytas AKM trims naminėms kiaulėms, dėl ko 15 tūkst. kiaulių laikanti įmonė pateks į prekybą ribojančias zonas ir patirs milžiniškus nuostolius.
Nepritariame ketinimams nukelti kiaulių išskerdimo terminus, kadangi tai yra priešrinkiminis pataikavimas biologinės saugos negalintiems užtirkrinti kiaulių laikytojams, bei kai kuriems Seimo nariams. Dėl Kėdainių, Jonavos, Kaišiadorių, Elektrėnų, Anykščių rajonuose laikomų 2 tūkst. naminių kiaulių pas laikytojus su silpna biologine sauga į apribojimus patenka apie 87  tūkst. įmonėse laikomų kiaulių. Įmonės įdarbina žmones, moka atlyginimus ir mokesčius, superka grūdus, aprūpina skerdyklas žaliava.

Raginame Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, Vyriausybę, Žemės ūkio ministeriją ir kitas institucijas nepaversti farsu kovos su afrikiniu kiaulių maru, nepasiduoti spaudimui, laikytis patvirtinto AKM prevencijos priemonių vykdymo plano nuostatų ir apgalvotai kovoti su itin pavojinga Afrikinio kiaulių maro liga nepaisant rinkiminio populizmo.       

Parašykite komentarą