Geriausių disertacijų autoriai triumfuos prezidentūroje

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS) organizuoja tradicija tapusį „Geriausios disertacijos“ apdovanojimą. Geriausių disertacijų autoriai rugsėjo 13 dieną 13 val. bus pagerbti iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose. Apdovanojimus, kaip ir kasmet, įteiks šalies prezidentė Jos ekscelencija Dalia Grybauskaitė.

Geriausios, o šiame konkurse tai reiškia moksliškiausios, disertacijos renkamos iš apgintų fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio bei humanitarinių ir socialinių mokslų sričių. Šiais apdovanojimais pagerbiami gabiausi, ambicingiausi ir moksliškiausias disertacijas parašę jaunieji mokslininkai.  Disertacijas vertina kompetentingi ekspertai – patyrę Lietuvos ir užsienio mokslininkai.

Šiais metais ekspertų vertinimams buvo pristatyta 51 disertacija – 28 iš jų buvo apgintos fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio srityse ir 23 – socialinių ir humanitarinių mokslų srityse. Laureatais pripažinti 9 jaunieji mokslininkai, kurie bus pagerbti prezidentūroje. Dviejų geriausių disertacijų autoriams bus įteikti apdovanojimai ir solidžios dovanos.

Disertacijas šiam konkursui, panašiai, kaip ir Nobelio premijai gauti, teikia ne patys mokslinių darbų autoriai, bet jų kolegos doktorantai ar patyrę mokslininkai. „Vertindami apdovanojimams pateiktas disertacijas ekspertai atidžiai tiria mokslinių tyrimų svarbą ir vertę, inovatyvias ir tinkamai parinktas tyrimų metodologijas, disertacijos originalumą, tarpdisciplininiškumą ir kitus svarbius mokslinius kriterijus“, – sakė Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos prezidentė dr. Milena Medineckienė.   

Šiais metais prie „Geriausios disertacijos“ apdovanojimų iniciatyvos prisidėjo „Lietuvos energijos“ paramos fondas. Skirta parama siekiama skatinti jaunųjų mokslininkų idėjas, tyrimus ir darbus, kurių įgyvendinimas sustiprintų Lietuvos pozicijas tarptautinėje inovacijų rinkoje, didintų visuomenės susidomėjimą mokslu bei padėtų jauniesiems mokslo ir inovacijų talentams įsitvirtinti Lietuvos bei pasaulinėje mokslo bendruomenėje.

Vertinant jaunųjų mokslininkų darbus didelis dėmesys skiriamas ne tik darbų kokybei, naujoviškumui, bet ir atliktų tyrimų reikšmei platesnei auditorijai, tarptautinę mokslinio darbo svarbą.

Geriausių disertacijų autoriai gaus ne tik apdovanojimus, bet ir solidžias pinigines dovanas.

Šia gražia, tradicija virtusia iniciatyva siekiama didinti Lietuvos jaunųjų mokslininkų motyvaciją vykdyti aukščiausios kokybės mokslinius tyrimus bei atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kuo jau dabar galime didžiuotis.

Parašykite komentarą