Šv. Kristoforo kamerinio orkestro sezono atidaryme – Baroko epochos muzikinė puošmena

Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) vasarą klausytojus džiuginęs originaliais projektais („Simfoninis rokas“, „Monika Liu: I am“) po atviru dangumi, rudenį grįžta į Šv. Kotrynos bažnyčią. Čia sezoną pradės pakiliu barokiniu koncertu, tarsi atliepiant puošnų bažnyčios interjerą. Kartu su orkestru į sceną žengs solistai – mecosopranas Nora Petročenko ir kontratenoras Algirdas Bagdonavičius.

Dabartiniais laikais specialiai kontratenorams (tai – retas balso tipas, aukščiausias iš vyriškų  iš vyriškų operinių balsų) parašytų kūrinių yra mažai, o štai Baroko epochoje jų atsiveria ištisi klodai.  Taigi, rugsėjo 15 d. nepraleiskite progos pasiklausyti „Baroko vėrinio“ iš Šv. Kristoforo kamerinio orkestro brangenybių dėžutės.

Nepaprastai turtinga šio laikotarpio muzikos emocinė ekspresija iki šiol įkvepia tiek publiką, tiek atlikėjus. Jai neabejingi ir vakaro solistai.

„Baroko atgimimas visoje Europoje  byloja  apie nepaprastai  turtingą šio nevienalyčio laikotarpio emocinę ekspresiją. Vokalinėje muzikoje ji išreikšta per glaudžią žodžio ir muzikos sintezę, suteikiančią išskirtinę progą nuovokiam atlikėjui tapti gyvu, išraiškingu bei įtaigiu kūrėju-interpretatoriumi, kalbančiu tiesiai klausytojui į širdį“, – pasakojo koncerto solistai.

N. Petročenko ir A. Bagdonavičius koncerte siekia akcentuoti, jog šio laikotarpio muzika nėra vien tik istorinis palikimas, mažai ką bendra turintis su mūsų jausmais bei pasaulėvoka: „Ši programa – tai bandymas išskleisti prabėgusios epochos emocinį muzikos lauką šiuolaikinio žmogaus akimis, perteikti muzikinės ir emocinės epochų sąšaukos aktualumą. Koncerte skambės ryškiausių Baroko epochos kompozitorių – Georgo Friedricho Händelio, Antonio Vivaldi ir Henry Purcell‘o arijos ir duetai“, – teigė atlikėjai.

Ši programa dainininkams ypatingai miela, kadangi jie sukaupę nemenką senosios muzikos atlikimo bagažą. A. Bagdonavičius – aktyviai koncertuojantis atlikėjas, dainavęs JAV, Italijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Švedijoje. Jis subūrė barokinės muzikos ansamblį „Concertinoluminoso“ ir klasikinės muzikos trio „Musicaceleste“, taip pat dažnai pasirodo su tarptautiniu senovinės muzikos ansambliu CantoFiorito.

Profesionalumu ir talentu išsiskirianti N. Petročenko puikiai jaučiasi įvariuose amplua, tačiau prisipažįsta labiausiai mylinti senąją muziką: „Sakyčiau, ne aš pasirinkau senąją muziką, o ji pasirinko mane.”

Nemenką jos atlikimo patirtį atlikėja sukaupė dainuodama su tokiais ansambliais kaip „Banchettomusicale“, „AffectusMusicus“, „Brevisconsort“, „Reversio“, „Arcadiaconsort“, Baltijos šalių baroko orkestru, Baroko operos teatro orkestru.

Rugsėjo 15 d., ketvirtadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje barokinę muzikinę puošmeną pristatys Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas prof. Donato Katkaus, drauge su Nora Petročenko (mecosopranas) bei Algirdu Bagdonavičiumi (kontratenoras). 

Parašykite komentarą