Geriausi jaunieji mokslininkai savo ateitį mato Lietuvoje

Geriausias disertacijas parašę jaunieji mokslininkai tradiciškai pagerbti Prezidentūroje. Šiais metais konkursui buvo pateikta 51 disertacija, laureatais pripažinti 9 jaunieji mokslininkai, kurie tyrinėjo pačias įvairiausias temas: nuo modernios visuomenės miestų plėtros iki DNR interferencijų ir didelės galios stačiakampių impulsų.

Tarp geriausių disertacijų autorių – po tris Vilniaus Gedimino Technikos universiteto ir Kauno Technologijos Universiteto atstovų, du Vilniaus Universiteto mokslininkai ir po vieną jaunąjį mokslininką iš Vytauto Didžiojo bei Aleksandro Stulginskio Universitetų.

Iš šio būrio buvo išrinktos dvi įspūdingiausios šių metų disertacijos – fizikos mokslų atstovo Jevgenijaus Chmeliovo disertacija „Sužadinimo evoliucija ir savireguliacijos geba fotosintetinėse šviesą surenkančiose sistemose“ (Vilniaus universitetas) ir ekonomisto Luko Macijausko darbas „Finansų rinkų dalyvių iracionalumu paremta taktinė turto alokacija“ (Vilniaus Gedimino technikos universitetas).

Geriausių disertacijų autoriai sutiko plačiau papasakoti apie savo atliktus tyrimus ir jų rezultatus. „Tyrinėju pirminius fotosintezės procesus, domiuosi, kaip sukuriama šviesa, kaip panaudojama energija pirminėse reakcijose. Daug dirbome su užsienio laboratorijomis, atlikome įvairius eksperimentus. Būdami teoretikais bandėme suprasti reiškinius, apdoroti gaunamus duomenis“ – kalbėjo fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių nugalėtojas fizikas Jevgenijus Chmeliovas.

Anot mokslininko, tokie tyrimai yra skirti suprasti, kaip vyksta tam tikri fotosintezės procesai. Tai – svarbu, nes tikimasi, kad jau artimiausioje ateityje atsiras technologinės galimybės panaudoti žinias apie fotosintezės procesus, kuriant energijos šaltinius, išgaunant elektrą. Mokslininkas tikino, kad savo ateitį mato Lietuvoje, dirbti ir tęsti tyrimus nori namuose. „Galbūt norėčiau išvykti trumpam, įgauti žinių, pasižvalgyti, bet dirbi noriu namuose, čia galima nuveikti daug naudingo ir įdomaus“, – sakė apdovanotos disertacijos autorius.

Geriausios socialinių ir humanitarinių mokslų disertacijos autoriaus, ekonomisto Luko Macijausko darbo įžvalgos jau yra taikomos praktikoje. Mokslininkas pripažino, kad savo ateitį mato Lietuvoje ir labai džiaugiasi, kad jo darbas, moksliniai tyrimai yra matomi, vertinami. „Mano darbas yra apie investavimą finansų rinkose, inovatyvesnį investavimo principą, filosofiją. Aš analizuoju žmonių vaidmenį, jų indėlį finansų rinkose, nes dažnai žmonės yra silpnoji grandis, jų pasirinkimai yra iracionalūs“, – kalbėjo ekonomistas, pripažinęs, kad praktinė darbo pusė, skaičiavimai jį žavėjo labiau nei sausa teorija.

L. Macijauskas mano, kad jo darbas buvo pastebėtas, todėl, kad daugelis dalykų aprašytų darbe jau yra taikoma. Mokslininkas patikino, kad ketina likti Lietuvoje, toliau dirbti investicijų srityje. „Žinios, įgytos doktorantūroje, duoda nemenkos naudos. Tikrai liksiu Lietuvoje, čia yra daug darbų, yra ką veikti“, – sakė geriausios disertacijos autorius.

Disertacijas šiam konkursui, panašiai, kaip ir Nobelio premijai gauti, teikė ne patys mokslinių darbų autoriai, bet jų kolegos doktorantai ar patyrę mokslininkai. „Vertindami apdovanojimams pateiktas disertacijas ekspertai atidžiai tyrė mokslinių tyrimų svarbą ir vertę, inovatyvias ir tinkamai parinktas tyrimų metodologijas, disertacijos originalumą, tarpdisciplininiškumą ir kitus svarbius mokslinius kriterijus“, – sakė Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos prezidentė  dr. Milena Medineckienė.  

Šiais metais ekspertų vertinimams buvo pristatyta 51 disertacija – 28 iš jų buvo apgintos fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio srityse ir 23 – socialinių ir humanitarinių mokslų srityse.

Daugiau informacijos:

Dr. Milena Medineckienė

LJMS pirmininkė

Tel. (8 6) 70 20550

El.p.: milena@jlms.lt

Parašykite komentarą