Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Liberalai Seime balsuos už šiuolaikiškus darbo santykius ir šiuolaikinį pagalbinį apvaisinimą“

2016 m. rugsėjo 14 d. pranešimas žiniasklaidai

Šiandien Seimo posėdyje liberalai balsuos už šiuolaikiškus darbo santykius atspindintį Darbo kodeksą ir šiuolaikišką pagalbinį apvaisinimą įtvirtinančius įstatymų projektus. 

„Šiuolaikiški darbo santykiai Lietuvai yra ne galimybė, o būtinybė. Valstybė negali likti tuščias laukas – be darbo vietų, be savo žmonių, be tarptautinių kompanijų ir technologijų centrų. Negalime orientuotis tik į minimumą, nes jau dabar mus visa galva lenkia artimiausi kaimynai. Todėl liberalai Seime balsuos už tai, kad Darbo kodekse liktų nuostatos, įtvirtinančios šiuolaikiškus, protingus ir lanksčius darbo santykius, kurie būtų naudingi ir darbuotojams, ir darbdaviams. Nors Seimo priimta nauja įstatymo redakcija toli gražu nėra ideali ir ją reikia tobulinti, būtų klaida vien dėl taisytinų dalykų atmesti viską, kas bent kiek orientuota į pažangą“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

Savo ruožtu balsuojant dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo liberalai šiandien palaikys Prezidentės pasiūlymus, įtvirtinančius moterų ir šeimų interesus atspindinčią, šiuolaikišką pagalbinio apvaisinimo tvarką. Būtent Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija dar vasarą kreipėsi į šalies Prezidentę, kad Seime anksčiau priimtas per daug konservatyvus Pagalbinio apvaisinimo įstatymas būtų vetuotas.

„Liberalai neabejotinai balsuos už tai, kad nebūtų toliau tyčiojamasi iš tūkstančių šeimų ir moterų, negalinčių susilaukti vaikų. Nei valdžia, nei bažnyčia šioje vietoje neturi jokios teisės nurodinėti. Reikia pagaliau nulipti žmonėms nuo galvos. Nevaisingumas taip pat yra liga ir tokiems žmonėms valstybė turi garantuoti visokeriopą pagalbą, visas teises ir geriausias sąlygas į patį moderniausią gydymą bei galimybę susilaukti vaikų. Tai ypač aktualu ir dėl to, kad toliau tragiškai prastėja Lietuvos demografinė situacija“, – teigia Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė.

Liberalai laikosi pozicijos, kad valstybė negali riboti sukuriamų embrionų skaičiaus, taip pat – kad reikia leisti lytinių ląstelių donorystę ir diagnostiką prieš perkeliant embrioną į gimdą. Liberalai pasisako už tai, kad dėl pagalbinio apvaisinimo galėtų kreiptis ne vien tiktai sutuoktiniai ar partneriai, kaip dabar nurodoma Seimo priimtame įstatyme.

Liberalė Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen pažymi, kad būtina ne tik priimti šiuolaikišką Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, bet ir užtikrinti adekvačią valstybės finansinę paramą šeimoms, norinčioms susilaukti vaikų.

„Lietuva lieka viena iš nedaugelio ES šalių, kurioje net iš dalies nekompensuojamos pagalbinio apvaisinimo procedūros. Tai yra akis badantis faktas, nes Lietuvoje su nevaisingumo problemomis susiduria maždaug kas penkta šeima. Nevaisingumo gydymą valstybė privalo bent iš dalies kompensuoti, tam reikia numatyti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas. Juolab kad sveikatos draudimo mokesčius mokame visi“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Daugiau informacijos:

Eugenijus Gentvilas, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas

Mob. 8 698 42 794, el. p. eugenijus.gentvilas@lrs.lt

Dalia Kuodytė, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė

Mob. 8 698 42 266, el. p. dalia.kuodyte@lrs.lt

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė

Mob. 8 612 57 339, el. p. viktorija.cmilyte@lrs.lt

 

Parašykite komentarą