Migracijos problemas turi spręsti visos JT šalys

Ketvirtadienis, rugsėjo 15 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Jungtinių Tautų biuro Ženevoje generaliniu direktoriumi Michaeliu Molleriu, aptarė migracijos problemas, skaudžiausių karinių konfliktų Ukrainoje, Gruzijoje ir Sirijoje klausimus, kitą savaitę Niujorke vyksiančios JT Generalinės Asamblėjos sesijos darbotvarkę.

M. Molleris vadovauja antrai pagal dydį JT būstinei po Niujorko. Tai aukščiausias Lietuvoje viešintis JT pareigūnas nuo 2013 metais apsilankiusio JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono. JT biuro Ženevoje pagrindinės veiklos sritys yra žmogaus teisės, nusiginklavimas, darni plėtra ir humanitarinė pagalba.

Prezidentė susitikime kalbėjo, kad didėjanti klimato kaita, kariniai konfliktai ir toliau didins migracijos mastus. Todėl tarptautinė bendruomenė turi suvienyti savo pajėgas sprendžiant šiuos iššūkius.

„Migracijos iššūkiai yra pasauliniai, todėl Jungtinių Tautų šalys narės turi prisiimti atsakomybę kartu, nes tai yra ilgalaikė problema. Jungtinės Tautos turi suprasti, kad tai yra visos tarptautinės bendruomenės atsakomybė, o ne vienos Europos ir ši problema niekur nedings, jeigu nebus sprendžiama bendromis pastangomis“, – sakė Prezidentė.

Susitikime taip pat buvo kalbėta apie kitą savaitę Niujorke vyksiančią JT Generalinės Asamblėjos sesiją ir būtinybę pradėti konkrečius žingsnius įgyvendinant Darnaus vystymosi tikslus. Prezidentė rugsėjo 21 dieną Niujorke organizuoja aukšto lygio diskusiją „Smurto prieš moteris kaina“. Šiame renginyje Prezidentės kvietimu ketina dalyvauti Čilės, Kroatijos ir Maltos prezidentės, Pasaulio banko prezidentas, Pasaulio sveikatos organizacijos generalinė direktorė, EBPO generalinis sekretorius, Europos Komisijos vicepirmininkė Kristalina Georgieva. Lyčių lygybė yra vienas iš Darnaus pasaulio vystymosi tikslų.

Parašykite komentarą