Valstybės kontrolė patvirtino 2016–2019 m. ekonominės raidos scenarijų

Biudžeto politikos kontrolės institucijos funkcijas vykdanti Valstybės kontrolė (toliau – Fiskalinė institucija) atliko Finansų ministerijos parengto ir rugsėjo 12 d. viešai paskelbto 2016–2019 m. ekonominės raidos scenarijaus vertinimą ir pateikė Seimui išvadą dėl jo tvirtinimo.

Išvadoje nurodoma, kad Finansų ministerijos parengtą ekonominės raidos scenarijų lėmė pasirinktos ir įvardytos prielaidos, jis pagrįstas esamais statistiniais duomenimis ir neprieštarauja ekonomikos dėsningumams, todėl Fiskalinė institucija jį tvirtina.

Pagal patvirtintą ekonominės raidos scenarijų 2017–2019 m. namų ūkių vartojimas lieka pagrindinis ūkio plėtros veiksnys. Palanki padėtis darbo rinkoje ir žemas ribinis polinkis taupyti nuolatines pajamas skatina namų ūkius didinti dabartinį vartojimą. Kita vertus, vangus taupymas, sumažėjęs investicinis aktyvumas ir dalinis eksporto pajėgumas silpnina vidutinio laikotarpio Lietuvos ūkio plėtros perspektyvas, todėl BVP augimo projekcijos peržiūrimos mažėjimo kryptimi visu vidutiniu laikotarpiu.

Finansų ministerijos ekonominės raidos scenarijus įtraukia padidėjusį ekonominį ir geopolitinį neapibrėžtumą. Tikėtina, kad tarptautinės institucijos, skelbdamos projekcijas Lietuvai, taip pat atsižvelgs į pasikeitusias prielaidas ir jų projekcijos bus artimos Finansų ministerijos projekcijoms.

Fiskalinė institucija pritaria Finansų ministerijos įvardytiems rizikos veiksniams ir tam, kad, norint juos suvaldyti, reikalingas neatidėliotinas struktūrinių reformų įgyvendinimas ir palankios investicinės aplinkos užtikrinimas.

Išvadoje yra pateikiama 2016 m. pirmojo pusmečio ekonominės raidos apžvalga, šią išvadą pagrindžianti makroekonominių rodiklių ir rizikos veiksnių analizė, taip pat prekių ir paslaugų eksporto paklausos ir pasiūlos veiksnių ekspertinis vertinimas.

Išvada dėl ekonominės raidos scenarijaus tvirtinimo

Papildoma informacija: Dmitrij Celov, Biudžeto politikos stebėsenos departamento vyriausiasis specialistas, tel. (8 5) 266 6764, el. p. dmitrij.celov@ifi.lt

Parašykite komentarą