Aleksandrijos bibliotekoje bus pristatyta lietuvių kalba

Tarptautinės Europos dienos kalbų dienos proga, rugsėjo 26 d., Egipto Aleksandrijos bibliotekoje rengiamoje šventėje bus pristatyta ir lietuvių kalba. Lietuvių kalbos instituto parengtą ekspoziciją, pristatančią mūsų kalbą ir jos istoriją, į tolimą šalį pristatė kelionių organizatorius „Novaturas“.

„Vienoje didžiausių pasaulio Aleksandrijos bibliotekoje kasmet vyksta kelias savaites trunkantis renginys, kurio metu pristatomos Europos kalbos. Paprastai savąsias kalbas pristato didieji Europos institutai, kurie Aleksandrijoje turi atstovybes. Šiemet mūsų ryšių dėka bibliotekoje matysime ir lietuvių kalbos stendą“, – pasakoja Lietuvos ambasadorius Egipte Arvydas Daunoravičius.

Kaip pasakojo diplomatas, lietuvių kalba bus pristatoma rugsėjo 26-ąją, dieną, kai minima tarptautinė Europos kalbų diena ir kai bibliotekoje vyksta visų renginių pikas. „Tą dieną į renginius ateina labai daug žmonių – tiek vietinių gyventojų, tiek mokslininkų, studentų, diplomatinių atstovybių darbuotojų. Kadangi mūsų kalba nors nedidelė, tačiau įdomi ir reikšminga, pasiūlėme įrengti stendą apie lietuvių kalbą ir bibliotekos vadovybė mielai sutiko skirti mums vietos“, – pasakoja A. Daunoravičius.

Lietuvių kalbos pristatymui bus panaudota Lietuvių kalbos instituto parengta ekspozicija, kuria pristatoma mūsų kalbos abėcėlė, lietuvių kalbos istorija, santykis su indoeuropiečių kalba, vienas stendas skirtas lietuvių kalbos kilmės žodžiams  kitomis kalbomis.

„Tai tikrai įdomi ir įspūdinga ekspozicija. Norėdami ją atsigabenti per gana trumpą laiką susidūrėme su viena problema – ji sunki, užima keturis lagaminus, tad greitai atsigabenti ją į Egiptą buvo kebloka ir brangu. Bet čia mums padėjo kelionių organizatorius „Novaturas“, kartu su viena keliautojų grupių į Egiptą pristatęs ir ekspoziciją“, – pasakojo A. Daunoravičius. „Su malonumu prisidedame prie gimtosios kalbos pristatymo kitoms šalims, juk išties turime kuo didžiuotis. Džiugu matyti, jog Lietuva vis labiau domina užsieniečius tiek savo kultūra, tiek istorija ir paveldu“, – kalba bendrovės „Novaturas“ vadovas Linas Aldonis.

Europos kalbų diena – Europos Sąjungoje rugsėjo 26-ąją  švenčiama šventė, skirta ES kalboms. Pirmą kartą švęsta 2001 m. Europos Tarybos iniciatyva, kaip priemonė atkreipti dėmesį į kalbų įvairovę ir skatinti mokytis kalbas. Jos metu Europos valstybėse organizuojami įvairūs renginiai, siekiant išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, regionų ir tautinių mažumų kalboms.

Parašykite komentarą