Moterų ir vyrų gyvenimas parodoje „Iš buduaro į medžioklę“

Šių metų spalio 5 d. 16 val. Vilniaus universiteto ir Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pirmą kartą savo lankytojams pristatys jungtinę parodą intriguojančiu pavadinimu  „Iš buduaro į medžioklę“. Tai Bibliotekų metams skirta paroda, kuri turėtų sulaukti išskirtinio, tiek vyrų, tiek moterų, dėmesio.

Paroda bus eksponuojama dalimis – VU biblioteka pristatys buduaro temą, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka apims medžioklės dalį. Tačiau pagrindinis parodą „Iš buduaro į medžioklę“ vienijantis tikslas – parodyti moterų ir vyrų gyvenimą senaisiais amžiais, kurį visapusiškai atskleis abiejų bibliotekų saugyklose saugomi istoriniai rankraščiai bei XV–XIX a. spausdinti dokumentai.

Parodos ekspozicijoje bus galima susipažinti su dokumentais, aprašančiais moters-popiežės Joanos ir pirato-popiežiaus Jono XXIII istoriją, senovės moterų-mokslininkių ir vyrų – botanikų, vaistininkų ir kt. – veiklą ir darbus, karingos genties – amazonių – ir gruzinių moterų karines pergales bei vyrus-karius ir sparnuotuosius Lenkijos ir LDK kariuomenės husarus.

Nemažai vietos parodoje skirta ir amžinajam gyvenimo varikliui – meilės temai, kurią pristato gražiausios visų laikų lyrinės poezijos – F. Petrarkos meilės Laurai sonetai ir tęsia pikantiški XVII–XVIII a. karalių bei didikų (Liudviko XIV ir jo širdies damų, Jekaterinos II ir kunigaikščio Zubovo) meilės nuotykius aprašantys dokumentai.

Santuoka, motinystė, požiūris į vaikus, berniukų ir mergaičių auklėjimo ypatumai bei skirtumai, moterų ir vyrų pomėgiai (šilkverpių auginimas, audimas, literatūra, medžioklė), profesijos (raganos, pribuvėjos, kalviai, knygrišiai ir jų pagaminto marmurinio popieriaus grožybės), įspūdinga ampyro ir krinolinų laikų mada bei įvairių tautų moterų portretai, šventiniai patiekalai ir dvarų svečių knygos bei garsūs savo laikmečio atstovai, jų autografai šioje jungtinėje dviejų bibliotekų parodoje „Iš buduaro į medžioklę“ laukia savo žiūrovų ir vertintojų.

Retomis progomis į dienos šviesą ištraukti unikalūs dviejų bibliotekų turtai tik patvirtins teiginius, kad visa praeitis, visų laikų vyrų ir moterų gyvenimo bei tarpusavio santykių istorija yra saugoma bibliotekų saugyklose.

Parodos atidarymas vyks 2016 m. spalio 5 d. 16 val. Vilniaus universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3.), o tęsinys 16.45 val. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Paroda VU bibliotekoje bus eksponuojama iki 2017 m. gegužės 12 d., Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje iki 2016 m. lapkričio 2 d. 

Parašykite komentarą